Уникални СНИМКИ от посещенията на Фидел Кастро в България

Завинаги свързан с България остава лидерът на Куба Фидел Кастро, който издъхна преди броени часове. Какво ли не е било тираживано за топлите му отношения с първите в държавата ни по време на комунизма, както и за дълбоките му чувства към легендата на българската естрадна икона Йорданка Христова.

Фидел Кастро посещава България на два пъти – през 1972 и 1976 г, а буйният му нрав и неудържим характер изпотява доста протоколчиците и охраната.

1

През май 1972 г. символът на кубинската революция прави 10-дневно официално посещение в страната ни. Огромната популярност на команданте Фидел изкарва на улиците хиляди българи, които мечтаят да го видят и да се докоснат поне малко до него.

Богата програма за високия гост включва посещение и в днешен Добрич. Както се полага Фидел Кастро и Тодор Живков са посрещнати от първия партиен ръководител на окръга Ганчо Кръстев. Той отговоря толкова изчерпателно на безбройните въпроси на кубинския гост, че Фидел е смаян от компетентността и интелигентността му.

След това казва на Тато: „Ако имах такъв човек в Куба той щеше да е най-малко министър…” Това допринася само след година Ганчо Кръстев да бъде изпратен в столицата и да застане начело на министерството земделието и хранително-вкусовата промишленост.

7
По време на визитата си в България нас Фидел Кастро бил заобиколен от много изгарящи женски погледи. На фона на родните напълняли и оплешивели ръководители, Фидел изглеждал като латински мачо, добре допълнен с романтичния ореол на революционер.

За да разнообразят официалната програма на госта, домакините организирали в Партийния дом среща с артистичния свят на София.

По думите на очевидци, присъствали на срещата, Кастро бил център на всеобщото женско внимание. Там с блеснали очи край него били шампионката по художествена гимнастика Мария Гигова, телевизионната звезда Анахид Цонева-Тачева, актрисите Ванча Дойчева и Гинка Станчева и естрадната прима Йорданка Христова…

„Влюбих се в очите на Фидел! Те са магнетични! Кафяви, прозрачни…“ Това казва самата Йорданка Христова след като се запознава с кубинеца и по всичко личи, че е хлътнала сериозно по него.

По едно време Кастро даже направил забележка на Тодор Живков за този подчертан женски интерес към особата му: „Тодоре, преследвали са ме много красавици в цял свят. Джина Лолобриджида даже идва до Хавана да прави фотоалбум за мен, но такова чудо не съм виждал…” Домакинът Тодор Живков също си развалил настроението и скастрил организаторите.

5

След гостуването на кубинския лидер през 1972 г. в България името Фидел става доста популярно. Доста млади български семейства кръщават новородените си момчета на президента на Острова на свободата. Тук-там из страната се появява даже и вариант на името в женски род – Фиделина.

През май 1972 година символът на кубинската революция Фидел Кастро направил 10-дневно официално посещение в България. Огромната популярност на команданте Фидел изкарала на улиците хиляди българи, които искали да го зърнат.

3

Богата програма за високия гост включвала посещение и в Толбухин (днешен Добрич). Както се полага Фидел Кастро и Тодор Живков били посрещнати от първия партиен ръководител на окръга Ганчо Кръстев. Той отговорил толкова изчерпателно на безбройните въпроси на кубинския гост, че Фидел бил смаян от компетентността му.

След това казал на Тато: “Ако имах такъв човек в Куба той щеше да е най-малко министър…” Това било достатъчно само след година Ганчо Кръстев да бъде изтеглен в София и да оглави министерството земделието и хранително-вкусовата промишленост.

2

Още преди идването на Фидел у нас, българо-кубинските отношения вече били развити по линия на военните министерства.

Армейски генерал Добри Джуров вече се бил виждал със своя колега, кубинския военен министър, по-малкия от братята Кастро – Раул. Когато станали достатъчно близки, Раул казал на бай Добри, че имал три дъщери, но си мечтае и за син. Генерал Джуров го успокоил: “У нас има едно чудодейно вино – който пие от него му се раждат мъжки рожби. Това е мелнишкият мавруд – проверена работа!”

Раул Кастро се зарадвал и поискал да му изпратят от това вино. За Хавана веднага заминала една пратка с мавруда, осигурен от Добри Джуров. И настина след време съпругата на Раул Кастро, популярната от партизанските години в Сиера Маестра Вилма Еспин родила момче.

Изглежда, че чудодейното македонско вино, изпратено от България настина направило чудото. В чест на това Раул и Вилма кръстили новородения си син Александър – на владетеля Александър Македонски. А  бай Добри Джуров не пропускал случая да се похвали, че с българска помощ военният министър на Куба добил мъжка рожба.

6

Източник: blitz.bg

 


image0 (9K)