Уникалните картини на древните художници в пещерата Шове са на над 30 000 години (СНИМКИ)

Уникалните картини на древните художници в пещерата Шове във Франция са датирани на над 30 000 години. Направена е пълна реплика на скалните рисунки, за да се запази автентичната галерия.

През декември 1994 година известният френски спелеолог Жан-Мари Шове и колегите му Елиьот Брюнел и Кристиан Илер са на обход в ждрелото Пон-д’Арк в югоизточния френски департамент Ардеш. На 18 декември изследователите попадат на неизвестна до тогава пещерна галерия. Когато насочват светлините на фенерчетата си към стените на пещерата, спелеолозите остават шокирани – в светлите петна по стената се виждат древни рисунки на мамути.

[ad id=“225664″]
Тримата започват подробно да разглеждат стените на пещерата и откриват по тях над 300 изображения на животни. Има всичко: лъвове, носорози, коне… Малък праисторически наскален албум.

В Южна Франция има доста пещери с подобни скални рисунки. Но нито една от тях не може да се сравнява по мащабите и размерите си с пещерата Шове (наречена на името на откривателя ѝ). Древните рисунки са се съхранили в идеално състояние, а и са далеч по-майсторски изпълнени, отколкото в другите пещери в района.

Възрастта на изображенията е определена чрез радиовъглеродно датиране. Оказва се, че те са на 30-33 000 години. Това ги прави много по-стари, отколкото са известните отпреди това находки в пещерата Ласко и Алтамира.

Преди това откритие изследователите се придържат към теорията, че развитието на първобитната живопис трябва да се е случвало на няколко етапа. Уменията да се рисува са трупани с течение на времето и опита. Вероятно са минали няколко хиляди години, за да се постигне съвършенството, твърди теорията.

[ad id=“263680″]

Находката на Жан-Мари Шове и колегите му разбива на пух и прах това схващане. Френският археолог Жан Клот провежда детайлни изследвания на рисунките от пещерата Шове. В заключенията си той е категоричен – предците ни са се научили да рисуват много добре, още преди да се преселят в Европа. А тази миграция се е случила преди около 35 000 години.

Достъпът до пещерата Шове е строго ограничен, за да се запазят непокътнати древните рисунки. Геоложки анализ е установил, че още по времето, когато праисторическите художници са изрисували стените ѝ, срутване е затворило входа към нея. Така тя се е запазила непокътната до наши дни. През 2014 година пещерата е включена в списъка със Световното наследство на ЮНЕСКО. А през април 2015 година беше открит специален комплекс, който е точно копие на пещерата Шове. Проектът по пълната реплика на уникалните скални рисунки поглъща 67 милиона евро, но това е най-добрият начин да бъде запазен безценният оригинал непокътнат.


image0 (9K)