Уникална скулптура на българин „ще живее“ до есента в лондонския Хайд парк

Уникална скулптура от над 7500 варела ще се издига върху езерото в лондонския Хайд парк от днес до 23 септември. Неин автор е българинът Христо Явашев – Кристо, а технологията напомня предишния му мащабен проект „Плаващите кейове“, съобщи бТВ.

[ad id=“225664″]

Всеки ден от първата половина на тази седмица ще е белязан от събитие, свързано с инсталацията „Мастаба” на Христо Явашев – Кристо в Лондон. Особено вълнуващ е днешният ден. Самият Кристо ще покаже инсталацията си на много тесен кръг от журналисти.

„Мастаба” е първото голямо произведение на Кристо на открито в Лондон. След опаковането на „Райхстага” в Берлин или пък на „Пон ньоф” в Париж, сега е ред на Лондон да реагира на фантазията на Кристо и на съпругата му Жан-Клод, която почина през 2009 г, но проектът датира много преди това.

„Мастаба” има формата на пресечена пирамида, като гробниците в древния Египет. Конструкцията е изградена от 7506 варела, елемент, който Жан-Клод и Кристо използват още в първите си проекти.

[ad id=“263680″]

Основата на инсталацията плува в езерото Сърпентайн в Хайд Парк, зад Кенсингтън палас. Размерите са впечатляващи – 20 метра височина, 30 метра широчина, 40 метра дължина.

Цветовете също не са случайни, не е възможно „Мастаба” да не се забележи отдалече: страната на варелите, които образуват вертикалните стени, са в ярко червено, синьо и лилаво. Варелите, които представляват полегатите стени, са червени с бели ленти.

Изграждането започва през април. „Мастаба” ще живее до септември.

[ad id=“237001″]

Както всички инсталации на Кристо, „Мастаба” в Лондон е достъпна за всеки, безплатно. Както за всички останали инсталации, той не приема спонсорство. „Мастаба” е финансиран изцяло от автора със средства от продажбата на негови произведения.


image0 (9K)