Уникална жп линия построена по отвесна повърхност

В Швейцария построиха ж.п. път през удивителен планински склон.

По този начин инженерите създадоха най-отвесната магистрала в света. Ж.п. трасето е уникално, тъй като никога преди това не е било правено.

Пътят започва в долината около град Швиц в Швейцария и води до отдалеченото село Стус. В него живеят около 100 души. Разположено е в живописно плато, в което няма нито една кола. Уникалният ж.п. път е с дължина 1.7 км и ще се превърне в единствения редовен транспорт за жителите на Стус.

Както съобщават швейцарските медии, този път се издига нагоре в планината под ъгъл от 110%. Неговата уникалност е в това, че по-рано никой не е строил път по толкова отвесна повърхност. А по пътя от Швиц до Стус влакът минава през 3 тунела и един мост.

Медиите отбелязват още, че дори при такъв ъгъл на пътя влакът може да се движи с постоянна скорост. Колкото до самия влак за ж.п. линията, то той е специален – с кръгли вагони. Всеки един от вагоните може да побере до 34 пътника.

Съобщава се още, че линията е получила названието Stoos Bahn. Тя е струвала на държавата 52.6 млн. долара.

В Швейцария смятат, че построяването на необичайната ж.п. линия ще се превърне в отлично средство за придвижване на местните жители на отдалеченото село. Те са убедени и в това, че тя ще постави началото на нов и перспективен туристически маршрут.
profit.bg


image0 (9K)