Уникален природен феномен в Родопите на повече от 30 милиона години

Древна вкаменена гора на повече от 30 милиона години е природен феномен в Родопите. Уникалното при нея е, че дърветата продължават да стоят изправени, разказва сайтът rodopchani.bg.

[ad id=“225664″]

Природният феномен се намира край село Равен– Момчилградско, близо до Кърджали. Множеството каменни стъбла на тази импозантна гора имат вид на дълго горели, но недогорели дървета. Съставени са от здраво споени песъчинки и скални отломки. Предполага се, че първообразът им е скали, които са се образували преди 25–30 млн. години, когато Източните Родопи са били подложени на подводна вулканична дейност.

На няколко километра след Равен ще има указателни табели, които да следвате, за да стигнете до горската пътека, водеща до феномена. Не веднага ще видите цялата гора. Вкаменените дървета се разкриват едно по едно от двете страни на дерето в продължение на около 200 метра.

„Гората“ е представена от около двадесет екземпляра, с височина 1 – 1.5 метра и диаметър на ствола от 40 до 60 сантиметра. На две от дърветата диаметърът е около 4 метра, а височината – 1 метър. В напречното сечение на дънерите ясно се различават годишните кръгове.

За произхода на Вкаменената гора има две тези. Според едната, дърветата са част от изчезнала преди милиони години гора, която се е намирала на брега на древно море. При вулканично изригване високата температура овъглила дърветата. В последствие през обгорените дънери преминала вода, която носела със себе си кремъчно вещество. То запълнило кухините и в резултат се получили каменните дървета, които и днес имаме шанса да видим край село Равен. Според другата, гората не е образувана от истински дървета, а от седиментни или утаечни скали, съставени от плътно споени фини песъчинки и стари скални късове.

За съжаление, Вкаменената гора се руши за което освен атмосферните условия, спомагат и недобросъвестни туристи, които решават да си отчупят парченце от скалните феномени като сувенир за спомен.

Магичността на това място, съчетало в себе си живата борова гора и тези представители на далечното минало е невероятна. Тук се събира минало и настояще. Тук човек усеща силата на природата и своята немощ. В допълнение към величествената атмосфера, накрая на Вкаменената гора се намира и малък, но изключително красив водопад.


image0 (9K)