Уникален „жив бинт“ създадоха учени

Учени от московския научноузследователски технически университет са създали авангарден „жив“ бинт. Създаденият материал притежавал уникални регенериращи свойства върху кожата и по-бързо ефективно възстановяване на повредените епителни тъкани.

[ad id=“225664″]

Става дума за така наречените „живи бинтове“. Материалът е изработен от нановлакна от поликапролактон, покрит с тънко антибактериално покритие и компоненти от човешка кръвна плазма, съобщава дир.бг.

Антибактериалните компоненти и нановлакната намаляват възпалението, а плазмените компоненти с повишено съдържание на тромбоцити стимулират бързината на регенерация на тъканите.

В резултат на това, както се твърди в съобщението на учените, зарастването на раните ставало два пъти по-бързо, което осигурява по-ефективна регенерация на тъканите, особено при гнойни рани и изгаряния.

Друг видим ефект е липсата на белези след използването на „живия бинт“.

[ad id=“236993″]

Бинтът не е необходимо и да бъде сменян през определени интервали. След определен период биоматериалът просто се разтварял в организма и изчезвал сам, след като оздравее раната.

В момента разработката била на етап „доклинични изпитания“. Въпросните тестове се извършвали съвместно с Института по експериментална клинична медицина в Новосибирск.


image0 (9K)