Ултиматум, ама не точно. Заканата на община Бургас за сараите в Росенец се отлага

Пътят, който минава покрай резиденцията на Ахмед Доган и води до плажа в Росенец

„Совите не са това, което са“, се казваше в популярния преди десетилетия сериал „Туин пийкс“. Същото важи и за седемдневния ултиматум, който община Бургас даде на собственика на имота в Росенец, който е известен като „летните сараи на Ахмед Доган“. А изискването към собственика на имота да предостави всички документи за строежите, се оказа доста условно.

Миналия вторник, 4 август, от общината в Бургас обявиха, че са разпоредили строителната ограда да се махне незабавно и да се “осигури свободен достъп на гражданите по общинската улица” до плажа. Общинската администрация тогава обяви още, че “на собственика, строителния надзор и строителя е дадено предписание в седем дневен срок да бъдат представени в Община Бургас съставените по време на строителството актове и протоколи за строежите в имота, с цел да се установи правомерно ли са обитавани”.

В съобщението имаше и закана, че „Община Бургас ще предприеме действия по забрана ползването на сградите в имота и принудително премахване на строителната ограда“, ако не получи документите в срок.

В края на юли Общинският съвет в Бургас отмени свое решение от април и пътят, който минава покрай сараите и стига до плажа, отново е общинска собственост. На 7 юли съпредседателят на „Демократична България“ показа във видео, че достъпът до плажа е невъзможен, а по закон всеки би трябвало да може да стигне.

Няколко дни след решението на Общинския съвет, проверка на Свободна Европа показа, че въпреки закона и решенията на институциите, все още не може да се стигне до брега по шосето. Причината беше метална строителна ограда, поставена насред пътя, който е публична общинска собственост.

Последва втора акция на Христо Иванов в Росенец, по време на която беше установено, че пътят вече е частично отворен.

I Ултиматумът, който не е ултиматум

Минаха седем дни след обявения от Община Бургас ултиматум и решихме да проверим дали нещо е последвало.

В отговорите на община Бургас до Свободна Европа пише, че предписаниeто за премахване на оградата и предоставяне на документите е съставено след проверка, извършена на 29 юли. За да започне да тече 7-дневният срок обаче, е необходимо предписанието да бъде връчено на три лица – собственика, строителя и строителния надзор.

До този момент то е получено само от собственика, уточни по телефона зам.-кметът на Бургас Чанка Коралска. Остава да бъде връчено на още две фирми и 7-дневният ултиматум може да започне да тече. За да го получат и останалите адресати, обаче, няма конкретен срок.

“Това е максимумът, който може да направи общината”, обясни Коралска.

I Колко да е груб строежът

Оградата е поставена на пътя на основание разрешението за строителство на „Сграда на водна спортна база“, която по документи е завършена на груб строеж и има издаден Акт 14. От общината в Бургас обясниха, че “заявлението за регистриране и издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация се подава от възложителя или от упълномощено от него лице до органа, издал разрешението за строеж. До момента в деловодството на Община Бургас няма постъпило такова заявление”. Така сараите на хартия продължават да са груб строеж, въпреки че отдавна са обитавани. Разрешение за ползване, т.нар. Акт 16, все още няма.

Досега фирмата собственик, “Хермес Солар”​, е платила 67 хил. лв. като данък придобиване, такса битови отпадъци и данък върху недвижимите имоти.

Община Бургас е получила още 15 хиляди лева като наем за преградената част от пътя, публична общинска собственост, край имението в Росенец, което се ползва от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Сумата е за периода от 2014 г. до 2017 г. и е по тарифа на общината, уточни Коралска. След 2017 г. наем не е плащан, но се дължи.

Зоната, където беше преграден пътят, е оформена като “сервитут за организиране на строителна площадка”, след като строителят се е аргументирал, че “поради липса на друга техническа възможност, тази зона е необходима за преминаване на тежка строителна техника”.

Свободна Европа поиска от общината координатите, на които е разрешено да бъде поставена временната строителна ограда. При нанасянето им на картата се оказва, че пътят на практика е преграден законно от страна на строителя.

Това са координатите на временната строителна ограда, определяща границата на ползване на заетата общинска площ, изпратени в отговор на питане на Свободна Европа: 4704341.369; 667818.689 – 4704329.537; 667808.745

На мястото продължава да няма информационна табела за това кой, какво и докога ще строи.

“Приемете го като административен пропуск”. Това заяви по телефона директорът на регионалния строителен контрол, РДНСК-Бургас, Милен Ненчев. Липсата на тази табела е установена от строителния контрол още преди месец, но по неясни причини и до този момент няма наложена санкция. Ненчев обясни, че са направени няколко проверки, “всички пропуски са констатирани, но все още се води кореспонденция между нас и община Бургас, защото уточняваме от коя компетенция е”.

Преди седмица Свободна Европа изпрати уточняващи въпроси и до ДНСК, националния строителен контрол, но и до този момент отговори няма.

В събота почетният председател на ДПС Ахмед Доган се показа изненадващо на събралите се демонстранти на „Доган сарай бийч фестивал“ (Dogan Saray Beach Festival) в парк “Росенец“.

От излъчване на живо се чува как Доган изслушва исканията на протестиращите и отговаря лаконично с „да“ и „добре“. Той реагира с “добре” включително и на призивите да махне от постовете им министър-председателя Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Генка ШИКЕРОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)