„Укртрансгаз“: Оттеглянето на „Газпром“ от Украйна не засяга доставките за Европа

Зам.-председателят на Европейската Комисия Марош Шефчович обяви, че Брюксел ще търси диалог с двете страни, за да гарантира доставките до страните членки на ЕС

[ad id=“225664″]

Газовите доставки за Европа през Украйна продължават нормално, въпреки решението на Москва да разтрогне договорите с украинската енергийна компания „Нафтогаз“, заяви днес украинският оператор на газопроводната мрежа „Укртрансгаз“, цитиран от Ройтерс, предава бТВ.

По-рано днес руският газов гигант „Газпром“ започна процедура пред арбитражния съд в Стокхолм за разтрогване на договорите си за доставка и транзит на газ с „Нафтогаз“, предадоха „Ройтерс“ и ТАСС.

[ad id=“236993″]

„Започнахме процедура по разтрогване на договорите с „Нафтогаз-Украйна“. И новото дело в Стокхолмския арбитраж със сигурност ще се разглежда от друг състав арбитри“, каза заместник-директора на „Газпром“ Александър Медведев.

Вчера „Газпром“ обяви, че ще прекрати договорите, след като компанията беше осъдена от международния арбитраж да плати на „Нафтогаз“ 2,56 млрд. долара задължения по договори за пренос.

[ad id=“236999″]

„Категорично сме против да се решават икономическите проблеми на Украйна на наш гръб и при това положение действието на договорите се явява икономически нецелесъобразно“, заяви в официална позиция шефът на „Газпром“ Алексей Милер.

[ad id=“237001″]

Също вчера зам.-председателят на Европейската Комисия Марош Шефчович обяви, че Брюксел ще търси диалог с двете страни, за да гарантира доставките до страните членки на ЕС. Целта е да не се стига до проблеми за много европейски страни, сред които е и България, както вече се е случвало през 2005 – 2006 г. и 2008 – 2009 г.

 


image0 (9K)