Украйна ще получи финансова помощ от МВФ

Украинската икономика, въпреки кризата и тежките външни условия , е започнала да се възстановява. Това е заявила Кристин Лагард, директор на МВФ. Предстои отпускането на един милиард долара, съобщава РИА Новости.

Според Лагард, преструктурирането на държавния дълг по облигациите, които са частна собственост, е завършено.Това е важна стъпка на Украйна за устойчива дългова траектория. Тя, също така, фокусира вниманието си върху факта, че е важно да се продължи съвместната работа в една и съща посока.

При оценка на настоящата финансова ситуация, Лагард отбелязва, че икономическата активност в страната набира скорост, а инфлацията намалява. Повишени са международните финансови резерви и банкови депозити.

„Засега социалните и икономическите разходи, вследствие на кризата, са големи. Очаква се растежът да бъде по-висок в предстоящия период“, – съобщава тя.

Лагард отбелязва, че украинските власти са стигнали до стабилна макроикономическа политика и са предприели „смели стъпки“ в областта на енергийните тарифи и размера на разходите.

По-рано е било съобщено, че украинските областни управители са обявили на жителите, че социални учреждения като училища и болници, ще се отопляват със средства от данъчните постъпления на родители и пациенти.

ПРЕВОД“ЗАРАТА


image0 (9K)