Ужас! Пак съм надебеляла…

Световната здравна организация обяви основните причини за затлъстяване, като предупреди, че без бързо решаване на проблема населението на планетата е заплашено от рязък ръст на заболеваемост от захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

[ad id=“225664″]

Западните учени смятат, че водеща роля в епидемията от затлъстяване играят фактори, като преяждането и седящият начин на живот, характерни за така наречената западна диета.

Изследванията в азиатските страни, където в последните десетилетия се наблюдава икономически бум показват, че доходите на населението нарастват и това се отразява на затлъстяването на хората.

В такива страни все по-популярни стават храните, които не са характерни за региона, като хамбургери, пица, пържени картофки и други подобни, а полезният традиционен чай се измества от безалкохолните подсладени напитки.

[ad id=“236999″]

Роля за появата на епидемията от затлъстяване играе и разпространението на персоналните компютри в работата и в бита, както и бумът на смартфоните и другите мобилни устройства.

Обилието на компютърната техника във всекидневието неизбежно увеличава времето, прекарано в седнало положение и обездвижване, което е особено опасно за развитието на затлъстяване при децата и подрастващите, се казва в изявлението на специалисти от СЗО.

 


image0 (9K)