Ужасът в Индонезия не е приключил, властите очакват нов апокалипсис

Индонезийските власти започнаха да пренасочват всички полети в района на изригващия вулкан Анак Кракатау между островите Ява и Суматра, след като той изхвърли стълбове от пепел, няколко дни след като предизвика смъртоносно цунами, предаде Ройтерс.

Властите повишиха нивото за тревога до втора степен и установиха зона за повишена опасност с радиус от 5 км около вулкана.  По последни данни броят на загиналите от приливната вълна, ударила крайбрежните райони на индонезийските острови Ява и Суматра, достигна 430 души, най-малко 159 са безследно изчезналите, а близо 1,5 хиляди са ранените.

Вълната, която заля обширни райони от индонезийския бряг около Зондския пролив, разделящ Ява и Суматра, е била непряко предизвикана от изригвания на вулкана Анак Кракатау, на около 50 км от брега, е заключението на експерти.

Разрушенията, причинени от цунами, обхващат пет района на двата острова, като Пандегланг, на западния бряг на Ява, е най-силно пострадал. Властите предупреждават, че обстановката е нестабилна.

Има опасност от ново още по-силно изригване и цунами. Местните жители са предупредени да стоят далеч от брега.


image0 (9K)