Удължават извънредните мерки във Великобритания и Ню Йорк

Губернаторът на щат Ню Йорк Андрю Куомо удължи извънредните мерки за сигурност до 15 май. Ограниченията за блокиране във Великобритания ще продължат поне още три седмици.

Губернаторът посочи намаляващия брой на хоспитализираните и на пациентите, приети за интензивно лечение, но заяви, че честотата на инфекциите ще трябва да намалее значително, преди икономиката да може да започне да работи отново.

„Бих искал да видя, че процентът на заразените е спаднал още повече“, каза Куомо на ежедневния си брифинг, съобщавайки, че нови 606 души са загинали в американския епицентър на COVID-19, което е най-ниският брой жертви за денонощие от 10 дни.

„Не искам да правя прогнози след този период“, каза Куомо и допълни: „Един месец е много време.“   В щата вече има указание за задължително носене на маски на обществени места и спазване на социална дистанция от 1,8 метра.   Губернаторът заяви, че щата Ню Йорк – където най-малко 11 586 души са загинали от COVID-19 и над половин милион са тествани положително – би дарил по 100 респиратора за тежко пострадалите от заразата щати Ню Джърси и Мичиган и 50 за щата Мериленд.

Ограниченията за блокиране във Великобритания ще продължат „поне“ още три седмици, докато страната се справи с огнището от коронавирус, каза Доминик Рааб.   Той заяви на ежедневния брифинг на „Даунинг стрийт“ 10, че след оценка на ситуацията е взето решение мерките да не бъдат отменени, защото това сега би могло да навреди на общественото здраве и икономиката.

„Все още нямаме снижаване на нивото на заразявания, което е необходимо“, каза той.   Решението е взето в момент, в който Обединеното кралство регистрира още 861 смъртни случаи от коронавирус в болница, като общият им брой достигна 13 729.  На 23 март бяха въведени строги ограничения за ежедневния живот – като изискване хората да стоят у дома, затваряне на много предприятия и предотвратяване на събиране на повече от двама души.   Рааб, заместващ премиера Борис Джонсън, докато той се възстановява от болестта, каза: „Има светлина в края на тунела, но сега сме в деликатен и опасен етап на тази пандемия”.

„Ако бързаме да облекчим мерките, които действат в момента, рискуваме да обезсмислим всички жертви и целия напредък, който е постигнат”, заяви Рааб.


image0 (9K)