Удължават извънредната епидемична обстановка

Удължаваме извънредната епидемична обстановка до края на юли месец. Удължаването е с две седмици. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на пресконференция в Министерството на здравеопазването.

Целта е да може да се спре със заповеди на министъра рисково поведение, благоприятстващо разпространението на коронавируса в страната.

Освен това препоръката към областните щабове е да се ограничат до минимум масовите мероприятия. В последните няколко седмици имаше неприятни случаи, обясни Кирил Ананиев.

Също така е взето решение да се засили контролът над спазването на мерките.

Кирил Ананиев докладва, че всяка сутрин се представя анализ на резултатите, направен от Националния оперативен щаб, на премиера Бойко Борисов.

Тази сутрин също се е провела такава среща, като освен премиерът Бойко Борисов са присъствали и вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.

На местно ниво ще се въвеждат нови мерки спрямо ситуацията там.

До ден-два ще се определят гражданите на кои страни могат да идват у нас и кои ще влизат, но при спазване на 14-дневна карантина.

Припомняме, извънредната епидемична обстановка влезе в сила от 14 юни след изтичане на извънредното положение. След промяната в статута на ситуацията практически не настъпиха промени, тъй като всички забрани и ограничения останаха в сила.

 


image0 (9K)