Уволняват всички миньори от „Бабино“

Собственикът на мини „Бобов дол“ практически е поискал закриване на участък „Бабино“, в който ескалира социално напрежение заради неплатени заплати, а миньори останаха близо два дни под земята в знак на протест. Това стана ясно от обясненията на министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова пред депутатите от парламентарната енергийна комисия за ситуацията в предприятието.
„Тази седмица в Агенцията по заетостта е получена информация за предстоящи масови уволнения. Уведомленията са за 650 от общо 670 служители в „Бабино“, каза Русинова. Тя обеща Агенцията по заетостта да помогне на хората, които ще останат на работа. От тях 158 били пенсионери, а на други 90 предстояло пенсиониране. 40 от миньорите пък били млади хора до 29-годишна възраст, които щели да бъдат включени в програми за получаване на допълнителна квалификация. Освен това в Бюрата по труда имало 372 свободни работни позиции, част от които отговаряли на квалификацията на миньорите, обясни Русинова. Министърът призна, че проверките в мини „Бобов дол“ често са констатирали нарушения. Най-честите нарушения на собственика на рудодобивното предприятие били лоши условия на труд, неплатени заплати и обезщетения при пенсиониране и недадени ваучери за храна.
„От 2007 г. насам в рудниците са направени 256 проверки, при които са регистрирани 876 нарушения“, обясни социалният министър.
Подкрепа за оставащите без работа миньори по време на заседанието на парламентарната енергийна комисия декларираха и изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов и председателят на АИКБ Васил Велев. „Ние сме готови да окажем съдействие на тези хора. Ще им намерим работа“, каза Иванов. Според Васил Велев в момента редица работещи добре предприятия изпитват остър недостиг от работна ръка и не е проблем да се намери работа и настаняване за хората, които са готови да се преместят в друго населено място.

http://BNews.bg


image0 (9K)