Уволниха директорката на детска градина „Брезичка“

От другата седмица с малтретираните деца почват работа психолози

[ad id=“225664″]

Уволнена е директорката на детска градина „Брезичка“ в Бургас заради сигнала за насилие от страна на възпитателки над деца в една от групите. Това съобщи заместник-кметът по образование в общината Йорданка Ананиева, цитирана от БТА.

Събка Недева е освободена от поста заради това, че не е оказала контрол върху педагозите. Отстранена от работа е и помощник-директорката Ваня Стоянова, а напуснала по собствено желание е възпитателката Милена Иванова, срещу която е подаден сигнал в прокуратурата. Другата учителка Весела Петрова е в болнични, но като се върне на работа, също ще понесе своята административна отговорност.

Мерките в детската градина се наложиха, след като в социалните мрежи беше пуснат клип, на който се вижда как учителки бият и обиждат възпитаниците си.

[ad id=“263680″]

Местата на отстранените от работа ще бъдат заети от работещи в градината. Една от учителките в момента е в отпуск, но той ще бъде прекратен, за да може тя да започне работа още в понеделник.

От понеделник детската градина ще има временно изпълняващ длъжността директор. След това ще се обяви конкурс за нов директор и нов състав. От началото на другата седмица с децата започват работа психолози. От понеделник ще започне и монтирането на камери за видеонаблюдение в детската градина.

До десет дни трябва да приключи проверката за сигнала на насилие над деца в детската градина, казаха от Районната прокуратура в Бургас. Проверката трябва да установи кои са родителите на малолетните и от тях да бъдат снети писмени сведения, за да се изяснят следните обстоятелства: констатирани ли са увреждания по тялото и лицата на децата, преглеждани ли са те от съдебен лекар; в тази връзка при установяване на документи, удостоверяващи телесни увреждания – да бъдат приложени по проверката; споделяли ли са децата за инцидента, запознати ли са родителите със случилото се; какво точно са споделили децата и уведомено ли е за това ръководството на детската градина, органите на МВР и социалните служби.

Трябва да бъдат разпитани и всички учители, медицински работници и директорът на детската градина.
Нова телевизия


image0 (9K)