Увеличават цената на природния газ с 1,91 % от 1 юли

Исканото от „Булгаргаз“ увеличение на цената на природния газ с близо 2% от 1 юли  беше одобрено от работна група на КЕВР.

Искането на „Булгаргаз“ е цената на синьото гориво да се увеличи с 1,91% от 1 юли – до 370,21 лева за 1000 куб. м, без ДДС, акциз и цена за пренос.

[ad id=“225664″]

През април цената на природния газ вече беше увеличена с близо 30%, което на свой ред увеличи цените на парното и топлата вода.

По-късно прокуратурата оспори поскъпването на газа. Тогава от прокуратурата обявиха, че са нарушени и основни принципи на Закона за енергетиката – на прозрачността за определяне на цените, за възстановяване на икономически обоснованите разходи на дейността на енергийните предприятия, защото решението не съдържа всички конкретни цифрови величини и начина, чрез които са определени ценовите компоненти и не е ясен начинът на образуването им.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че има възможност цената на природния газ да се намали през октомври.  Това, обаче зависи от цената на петрола, тъй като се отчита цената за последните 9 месеца.

Окончателно решението за новата цена на природния газ ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР на 30 юни.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)