Увеличават здравните осигуровки от този месец

Гражданите, които внасят за своя сметка здравните си осигуровки, трябва да знаят, че от януари 2017г., минималната вноска за трайно безработните и лицата по чл.40, ал.5 от ЗЗО е увеличена. Срокът за плащане на дължимото за януари е 25 февруари 2017г.

Здравноосигурителната вноска се запазва 8% и през тази година. Сумата за възстановяване на здравноосигурителните права се изчислява върху 460 лв и става 18,40 лв. Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не са упражнявали дейност през 2015г., както и за започналите дейност през 2016 и 2017г. е 460 лв.

И през 2017г. се запазва минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители от 300 лв.;

Максималният месечен размер на осигурителния доход за 2017г. е 2600 лв.

От приходната агенция напомнят, че преди да платят дължимите си здравни вноски, лицата, които са трайно безработни или са с прекъснати здравноосигурителни права трябва да подадат и Декларация образец 7.

В случай, че лицата имат по-стари задължения за здраве, преди да платят дължимите вноски, трябва да подадат заявление (2а), в което да опишат поредността на погасяване на дълговете си за здраве. В противен случай преведените суми ще покрият най-старите им задължения, ако имат такива.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравноосигурителния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях.

Повече информация за възможностите за проверка на здравно- осигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, клиентите могат да получат и в офисите на НАП в Стара Загора и Казанлък.


image0 (9K)