Убитата от мъжа си Кремена загубила и дете заради системния тормоз

Убитата от мъжа си Кремена загубила и дете заради системния тормоз. Подсъдимият Борислав Николов заяви, че съжалява, но обясни пред съда, че абортът на жена му бил заради булимия, съобщава dnes.dir.bg

Кремена и Борислав

42-годишният Борислав Николов, който в уби по зверски начин съпругата си Кремена в началото на миналата година, се изправи пред Варненския апелативен съд, като обжалва 12-годишната си присъда, наложена му от окръжните магистрати.

Делото пред втората инстанция бе образувано след протест на прокуратурата, жалби на подсъдимия, както и на частните обвинители и граждански ищци – родителите на Кремена.

Тялото на 40-годишната жена беше открито на 25 февруари м.г. в апартамента на ул. „Никола Кънев“ 32 в морската столица, където семейството живеело под наем. Кремена и Борислав сключили брак през 2013 г. По време на семейния им живот често възниквали скандали, придружени с побой. Кремена споделяла за физическото малтретиране с родителите и приятелите си. Имала медицински освидетелствания, подавала жалби в полицията, но ги оттегляла.

Органите на МВР съставяли протоколи за предупреждение. Родителите на жената се притеснявали за здравето й и затова имали уговорка всеки ден до 10 часа да им се обажда. Заради разногласията помежду си, съпрузите подали молба за развод. Делото пред Районния съд във Варна било насрочено за 26 февруари.

Две вечери преди това Кремена и Николай разговаряли в жилището си, но отново се конфронтирали. Тогава мъжът се нахвърлил върху съпругата си, засипвайки я с множество удари. Удрял я с юмруци по главата и лицето, блъскал главата й в стената на хола, в ръба на комина, с всякакви предмети, които му били под ръка. Започнал да я души. Писъците на младата жена били чути от хазяите им, но никой не помогнал.

След като пребил зверски Кремена, Николай се обадил на майка си, за да му помогне да прибере багаж от апартамента. Двамата напуснали жилището, а Кремена заключила вратата след тях. На сутринта обаче младата жена не се обадила на родителите си, съгласно уговорката. Майка й потърсила помощ от полицията, която открила тялото.

Съдебномедицинската експертиза показала, че причина за смъртта е мозъчен кръвоизлив – резултат от травматични увреждания.

В края на септември м.г. Варненският окръжен съд призна Борислав Николов за виновен в убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Постановената присъда бе 18 години затвор, но тъй като варненецът призна вината си и делото бе гледано по съкратеното съдебно следствие, съдът бе принуден да му намали наказанието с една трета на 12 години.

42-годишният мъж бе осъден и да заплати на гражданските ищци – родителите на Кремена сумата от по 50 хиляди лв. за всеки от тях – обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Прокуратурата обаче протестира, тъй като счита, че наложеното наказание е несправедливо, не съответства на степента на обществена опасност, както на деянието, така и на дееца. В съдебната зала представителят на Апелативната прокуратура поиска налагане на доживотен затвор, което заради законовата процедура да се редуцира до лишаване от свобода в рамките на 20 години.

От своя страна адвокатът на подсъдимия помоли въззивния съд за изменение на присъдата, преквалификация на деянието и прилагане на закон за по-леко наказуемо престъпление. Защитата настоя Борислав да бъде оправдан по обвинението в умишлено убийство, а вместо него да бъде признат за виновен за това, че е причинил телесни увреждания, в резултат на които по непредпазливост е причинил смъртта на Кремена.

Недоволни от присъдата на първата инстанция са и частните обвинители – граждански ищци – майката и бащата на жертвата. Те намират наказанието за прекалено занижено и несъответстващо на извършеното престъпление. Настояват за завишаването му и за уважаване в пълен размер на предявения граждански иск – от по 100 хиляди лева за всеки от родителите.

„Той беше оръжие в ръцете на майка си. Той е страхлив и малодушен. От първия ден на сватбата тя беше тормозена, лично аз съм ходила с нея в Съдебна медицина след такива побои. Тя беше 40 килограма , хващаше я за крака и я блъскаше в стените. Заради системния тормоз тя направи спонтанен аборт“, каза за „24 часа“ почернената майка Царена Ангелова.

Съдебният състав на Апелативния съд допусна искането на защитата подсъдимият да даде допълнителни обяснения. Чрез видеовръзка от Варненския затвор Борислав каза, че съпругата му е правила спонтанен аборт, но той е бил в резултат на булимия. Той отрече срещу него да са водени дела за причиняване на средна телесна повреда.

В последната си дума пред съда подсъдимият изказа съжаление за стореното, като допълни, че не е искал да се стига до фаталния край.

Варненският апелативен съд ще се произнесе в законоустановения двумесечен срок.


image0 (9K)