Убийство в Шумен след спречкване в ромската махала (видео)

Инцидентът станал още по светло в събота и първоначално бил възприет от околните очевидци като битова свада на местни хора

[ad id=“225664″]

Мъж на 36 години е намушкал смъртоносно с нож в Шумен ром, баща на три деца и брат му. Жертвата и нападателят не са се познавали, а първите данни и активността на предполагаемия убиец сочат, че може би има психични проблеми. Представял си, че е прероден войвода, дошъл „да прочисти Светите места“. Подписвал се като „Ah Kin“ и „Монах Велико“, пише „Монитор“.

[ad id=“263680″]

Инцидентът станал още по светло в събота на границата с циганската махала в кв. Гривица и първоначално бил възприет от околните очевидци като битова свада на местни. На тел. 112 свидетели на случката се обадили в 16:36 и обяснили, че в уличката до градинката пред читалище „Стилиян Чилингиров“ има спречкване между няколко мъже. Докато полиция пътува натам постъпило и второ обаждане за мъж, ранен с нож в гърдите. Раненият бил откаран в болница, но починал малко след пристигането му в лечебното заведение. Според медици в инцидента имало още един ранен, но това е самият нападател.

[ad id=“236993″]

В изявление до медиите от полицията обясниха, че по първоначални данни е възникнало спречкване между двама братя – на 28 и 32 години и 36-годишен мъж, както се оказва впоследствие въпросният „Монах Велико“. „Монахът“ намушкал с нож по-малкия от братята. В полицията за 24 часа били задържани по-големият брат и нападателят, а до късно през нощта полицаи извършваха оглед на местопрестъплението.

В неделя сутринта малко се знаеше за причините за конфликта, но стана известна самоличността на нападателя, който в последните дни и часове бил особено активен в една от шуменските групи във фейсбук. С псевдонима „Монах Велико“ пуснал няколко часа преди атаката обява, че се издирва някой си Илхан Бейхан, който преди време бил осквернил свещен манастир и откраднал свещени за това място икони. „Монахът“ дал срок до 23 май иконите да бъдат върнати. „Ако до тази дата не го направи, Господ Бог да му е на помощ на него и на цялата му рода“.

[ad id=“236999″]

Мъжът се обърнал към „преродените войводи, хайдути, монаси и тракийци“, като им казва, че се е върнал от далечни места за да прочисти светите места и да върне старото знание на всеки, който го последва. Допълнително обяснява, че ако открадналият иконите не ги върне ще приложи: „сабя, сопа, юмруци, магии доброзорно“. „Вярвайте в твореца … Бог Доброто“, завършва призива си.


image0 (9K)