Издирваният за убийството на фараонката Марангозова бил масон, но на ниво „калфа“

През отминаващата седмица беше разкрита група, приела поръчка за убийство. Единият от задържаните е действащ служител на Националната служба за охрана (НСО), става ясно от говорителката на прокуратурата Сийка Милева.

Подполковник Борис Иванов, специалист по взривни устройства на Националната служба за охрана, е приел поръчката за убийството на бизнес дамата Станка Марангозова през октомври миналата година. Това обяви прокуратурата, а полицията е задържала и физическия извършител на убийството.

„На иззетия мобилен телефон на служителя на НСО се установява активната му комуникация с действащи магистрати, адвокати, бивши министри, държавни служители на високи позиции, вероятно членуващи в една и съща масонска ложа“, твърди още Милева.

От НСО обявиха, че очакват да им бъде предоставена информация, за да предприемат действия спрямо служителя им. Поръчителят е известен, но в момента се издирва. Разследващите смятат, че мотивите за убийството са неуредени финансови отношения и сигнал на Марангозова за изнудване. За мократа поръчка бил платен аванс от 50 хиляди лева.

„Случаят и участието на служител на спецслужбата в мокра поръчка не трябва да се преекспонират, тъй като НСО има 1000 служители и е нормално във всяко стадо да има мърша“, коментира в предаването на бТВ ген.-майор Румен Ралчев – бивш служител на УБО и НСО. Той е Велик приор на Велик приорат-България и член на Магистралния съвет на Ордена на тамплиерите. Масон от 1991 година. Достигнал е най-високата – 33-та степен на Стария и приет Шотландски ритуал. Членува във Великата ложа на старите, свободни и приети зидари на България и е неин велик майстор. Ралчев е категоричен, че служителят на НСО е с много нисък ранг в масонството.

„Този господин е много в началото за прохождане на масон. Той е много надолу – калфа“, обяснява Ралчев като подчертава, че в неговата ложа няма служители на НСО.

„Той изглежда много скромен, ученолюбив и прилича повече на научен работник, отколкото на тези бодигардове, с които искат да го оприличат. Визията му няма нищо общо. Ако е участник в това престъпление, той е бил само мозък“, добавя Румен Ралчев. По думите му, за един нископоставен член на някоя от ложите са необходими поне 10 години, за да стигне до най-високото ниво на контакти. „Адресите и телефоните, които са намерение в телефона му, много трудно ще могат да се свържат с масонството. Общността е свързана с изучаването на древни философии“, допълни Великият приор на Ордена на рицарите тамплиери в България Румен Ралчев.

Той посочи, че в масонството е забранено да се говори за политика, за вероизповедания, именно това сближавало.

„Последното, което трябва да се говори е, че масонството извършва заговори“, посочи Ралчев пред Bulgaria ON AIR.

„Обменът на информация зависи от морала. Във всяко стадо има мърша, масонството у нас е разнообразно. Ние взаимно контактувайки даваме препоръки, когато видим отклонения и щом видим такива в някого, той бива изключван. Това обаче не изключва неговите познанства и някои контакти не приключват“, допълни той.

Ралчев подчерта, че в масонството няма символ на бялата роза. „Познавам този човек от НСО, тих и спокоен човек. Не беше силовак, работата му изискваше познания относно взривовете. Неговата биография идва от „Криминална полиция“. До каква степен са тези познанства с висшите ешалони на властта – с някои е контактувал вероятно само професионално. Като калфа в масонството е, имаше дълъг път за извървяване, той е притежавал голяма доза доверие. Засега имаме само обвинения, невинаги те се доказват“, допълни още Ралчев.


image0 (9K)