Убиват кучета, хвърляйки отрова в най-посещаваните паркове и детски площадки

И безстопанствени, и домашни кучета са застрашени от отровата, която зложелатели хвърлят в парковете.

Неизвестни убиват домашни и улични кучета, разхвърляйки отрова за мишки из всички най-посещавани паркове и детски площадки, пише днес „Телеграф“, цитирано от  dir.bg.

От началото на пролетта само в столицата поне 6-7 домашни любимци всяка седмица берат душа, а някои умират, казва пред всекидневника ветеринарният лекар д-р Весела Драгнева.

Най-често това се случва след посещения в Южния и Северния парк, Борисовата градина и в жк „Младост“.

Сред потърпевшите миналата седмица е бил кокерът на певицата Поли Генова – Лана. Кучето е попаднало в клиника след разходка в Южния парк в София.

Зложелателите разпръсват трици напоени отрова-гел против гризачи. „Причината е, че е най-евтино и ефикасно – пояснява Драгнева. – 20 пакетчета струват около 5 лева“.

В клиниката в жк „Люлин“, където тя работи, често приемат животни, отровени в Западния парк или в градинка край някой блок. Те често са в много лошо състояние.

„По 3-4 дни се борим за живота им – казва д-р Драгнева.- Изходът зависи от това колко тежи кучето и какво количество отрова е приело.“

Кучетата от по-малки породи се справят по-трудно и умират по-често.

Препаратите, с които обработват тревните площи против кърлежи и бълхи, също пращат десетки кучета и котки във ветеринарните лечебници. С табели се информира в кой период животните не трябва да влизат в тревните площи, но много от стопаните не спазват това.

По думите на д-р Драгнева, ако дете лапне ръка след игра в парка, би могло също да пострада както от отрова за мишки, така и от препарат против кърлежи и бълхи.


image0 (9K)