Премиерът Борисов: КЕВР е независима организация, аз не се меся

„Не се меся в независими организации“, заяви пред журналисти в Брюксел Бойко Борисов, съобщава „Фокус“. Премиерът е там за срещата на върха на Съвета на ЕС.

„Всички знаят, че Иван Иванов беше депутат от ДСБ – партията на Иван Костов. Затова тогава, когато парламентът решаваше преди няколко години действително да е независим регулатор и той ни трябва да е такъв. Дали ще е Иван Иванов, или „Х“, или от БСП, но на всеки управляващ му трябва независим регулатор. Ето, сега се вдига цената на природния газ“, заяви Борисов.

[ad id=“225664″]

По думите му няма как да се вдигне на целия свят цената на природния газ, а в България да поевтинее, след като нямаме добив, пише „Епицентър“.

„Спряхме шистов газ, концесии за добив на газ в Добричко, изпълнихме това, което хората искат и вносът се вдига с толкова процента. Как да се запази цената? Другият вариант е от данъкоплатците да дотираме тази цена. По никакъв начин към КЕВР в момента ние нямаме отношение. Тя действително в лицето на Иван Иванов е независима организация. Ако не го харесват, да предлагат в парламента, да търсим решение, но когато дадат сметките КЕВР, всички трябва да ги приемаме, защото това е независим орган“, каза още Бойко Борисов.

„Проблемите, свързани с миграцията, могат да бъдат решение с необходимите средства. Ние сме предложили компромисите, по които 6 месеца сме работили. Огромна част от колегите ги подкрепят и сега ще ги питам, ако не ги подкрепят, какъв друг план биха предложили и биха продължили с него. Накратко да напомня – това е едновременно задействане и на трите аспекта – незабавно затваряне на външните граници срещу незаконната миграция, второ – платформи или изнесени центрове извън границите на ЕС и трето – вторичното разпределение вътре в Съюза. Трябва да се отчете, че държавите, които са на първа линия, когато регистрират по абсолютно приетия нормален, международен, по всички конвенции, начин бежанци, които искат да отидат в други страни, след това не трябва да бъдат връщани обратно. Защото иначе първите задачи ще понесем цялата тежест“, коментира Борисов.

[ad id=“263680“]

„България не е тази хипотеза“, заяви Борисов в отговор на въпрос, че някои от европейските страни „на първа линия“ евентуално биха се съгласили да приемат обратно бежанците, които са преминали през тяхна територия.

„Не виждам защо след като всички признаха, след като се вижда, че няма преминали или по 5-6 човека са нелегално преминали за цялата година, ние да подписваме такива споразумения. Хипотезата на Италия и Гърция е съвсем друга. Десетки хиляди мигранти преминават, при положение че Гърция са получили 560 милиона евро. Ние сме получили 160 и всички дават за пример българската граница“, отбеляза още премиерът. „Турция в абсолютно пълен аспект спазва ангажиментите си по споразумението за бежанците към България“, допълни той.

„До един всички в ЕНП говориха, че това е едно от най-успешните председателства, че е свършена огромна работа. Себастиан каза, че летвата е вдигната толкова високо, че много старания ще положи Австрия да бъдат решени тези проблеми, свързани с миграцията. Те могат да бъдат решение с необходимите средства за това. Ще настоявам колегите от Италия я и Австрия да ни подкрепят споразумението с Турция да работи. Преди няколко дена като се чухме с президента Ердоган, той каза, че до този момент ние само говорим за споразумението с Турция, но голяма част не е платено“, посочи още премиерът.

„Бях приятно изненадан от един от лидерите на холандските партии, който беше категорично против срещу влизането на България в Шенген и каза, че, след като обиколил всички граници, смята, че сме напълно готови“, сподели той.

[ad id=“218548″]

Борисов е предложил и система за оповестяване на опасност от бежанска вълна. „Както в България има код жълто, код зелено, така да бъде създадено тристепенни нива в ЕС на действие. В момента нямаме вълна, но ако имаме, автоматично да се задействат такива нива, за да не се провеждат такива ненужни срещи“, предлага Борисов.

„Непрекъснато променят условията, както за Шенген, за чакалнята за еврозоната, все нови и нови критерии. Подготвили сме всичко, водим работните срещи, така че ще подадем тогава, когато има ясни условия. Нямаме срок, искаме да се подготвим добре, за да може да го направим така, както трябва. Имам притеснение, че когато се променят условията, внасяш едни документи, каквито са досега, те ти искат други. Или казват: „предварително ще влезеш в банковия съюз, пък след това в чакалнята“, коментира Борисов и отбеляза, че това досега не го е имало. „Затова сега водим спокойни, тихи преговори. Банкерите обичат да се водят тихи преговори и се надявам да имаме решение“, посочи той.

Попитан за заплатите и за това, че според синдикатите 200 години ще са необходими на Източна Европа, за да догони Западна, премиерът заяви: „Това може на някой конгрес на БСП да зададете този въпрос. Не сме само 45 години назад заради тяхното управление, а и в страни. Така че това е в рамките на историята. Иначе, от началото на този мандат правителството е вдигнало с 12% заплатите – 11,8% някъде. Вие сте свидетели, защото с постановление помогнахме и на армията да се повишат заплатите, и на полицията, и на охраните на затворите, и на Софийския университет с 10 млн. лв. повече, на БАН допълнителни 15 млн. лв. за учени, учителските заплати, до 300 лв. пенсиите. Огромни пари се дадоха и то веднага се отразява и на доходите“.

[ad id=“236999“]

„Утре съм поканен на среща на лидерите на еврогрупата, където ще представя и нашите писма, и съответно кандидатурата ни за чакалнята на еврозоната“, коментира пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов.

„Ще ги запозная с направеното досега, защото всичките пет критерии ние ги изпълняваме. Така че и по тази тема работя изключително усилено. Финансовият министър е поканен на 14 юли на среща само на финансовите министри на еврогрупата, а писмото, което пращаме ще бъде между шефа на БНБ и финансовия министър. Утре са ме поканили лидерите да ги запозная с темата. Да откажа ли? Да кажа: „Не, не, това е работа на финансовия министър?“, попита Борисов. По думите му утре политически ще попита защо се налага да променяме критериите, като петте за чакалнята са изпълнени.

„Ние не сме виновни, че относно доходите първо бяха ликвидирани толкова производства в България. Само на АЕЦ „Козлодуй“ 4 реактора бяха затворени. Не сме виновни, че излизайки от социалистическия лагер милиони отидоха в демократични страни през 1990 г. Не сме виновни към момента, че биват подмамвани с по-големи заплати доктори, инженери, програмисти, софтуеристи в по-скъпо платените западни държави“, посочи българският премиер.

[ad id=“236993″]

„Конкурентоспособността чак сега започваме да я поставяме на дневен ред, като основен фактор с повече финансиране в образованието, с програмата за дигиталния пазар“, коментира още Бойко Борисов.


image0 (9K)