Търсят детегледачи за работещи родители

Бюрата по труда търсят детегледачи за работещи родители. Те ще получават минимална работна заплата и ще се грижат за деца до 5-годишна възраст.

[ad id=“225664″]

Заплатата им ще се плаща с пари от европейска програма, съобщи NOVA.

От това може да се възползват родители, чиито деца не са били приети в детска градина или ясла. Предвижда се общо около 1500 родители с малки деца да се възползват от проекта.

Приоритет имат родителите на деца с увреждания, самотните родители и многодетните семейства.

Няма изисквания за опита на бъдещите детегледачи. Кандидатите може да са безработни, ще получават минимална заплата по програмата не повече от 18 месеца или докато детето стане на 5 години. От друга страна – детегледачи могат да станат и близки, както и самият родител.

[ad id=“237001″]

„Например майка, която е в майчинство и не може да се върне и няма кой да се грижи за детето й, няма възможност да го запише в ясла или детска градина, също може да се възползва”, обясни социалният министър Зорница Русинова.

Родителите ще изберат сами детегледачите си. Желаещите ще работят на трудов договор. Ако не са на пълен работен ден, ще получават по-малко.

Във всяко бюро по труда може да се подадат документи до края на октомври. Заделени са 20 милиона лева. Но ако желаещите са повече от парите, средствата може да се увеличат.


image0 (9K)