Търси се следващият български космонавт сред децата от 9 до 15 години

Организаторите на събитието „Следваща цел: Марс“ помагат за осъществяване мечтата на дете да стане следващият български космонавт, получават подкрепата на бизнеса

Фондация ELEVATE, която на 23 март организира публична лекция с участието на основателя на Mars One – Бас Лансдорп, ще осигури пълна стипендия на българско дете за Space Camp Turkey 2018. Това е един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа Space Camp Turkey e единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер, който се намира в гр. Измир, Турция. По този начин се стимулират и децата и младежите на България да мечтаят и дръзват да постигат високи цели, а защо не и някой от тях да бъде третият българин в космоса. През Space Camp в САЩ са минали и децата на известни личности, както и самите те, като Том Ханкс, Чарлийз Терон, Брус Спрингстийн и др.

[ad id=“263680″]

Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията.

Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света. 10 астронавти са alumni на Space Camp в САЩ.

Като партньор на Следваща цел: Марс – Бас Лансдорп, CEO, Mars One се включва и BASSCOM – Асоциацията на софтуерните фирми в България, наброяваща около 80 члена, сред които са световни лидери в сферата на информационните технологии.  Именно някои от тези фирми работят и по приложения за изследването на космоса, включително в сътрудничества с NASA. Тези важни разработки подпомагат и разучаването на нови светове, каквато ще е темата на лекцията на Бас Лансдорп. Това сътрудничество показва и силната връзка между темата на събитието и бизнеса и предприемачите.

Целта на организаторите на събитието – фондация ELEVATE, в партньорство с Archventure, е да водят у нас световни предприемачи и лидери, които правят промяна чрез своята дейност, за да вдъхновят младите в България и да им предадат своя опит и знания. ELEVATE от своя страна цели да излезе и отвъд границите ни и да реализира значими проекти в сферата на образованието и културата. В момента се водят преговори и с други световни имена за следващи събития в София.

[ad id=“225664″]

Повече информация за събитието във Facebook:

https://www.facebook.com/events/118140145572005/,

както и на Интернет адрес: http://www.nextgoalmars.com/

Билетите са на промоционални цени до 31 януари.

Партньори на събитието: Институт за космически изследвания и технологии, БАН; Българско Астронавтическо Дружество; Център за творческо обучение/Space Camp Turkey; Dutch Chamber of Commerce in Bulgaria; BASSCOM; Business Park Sofia; British Council Bulgaria и др.

Медийни партньори: NOVA Broadcasting Group; БГ Наука; БНР; БТА


image0 (9K)