Търсач на съкровища откри най-древния навигационен уред

Професионален търсач на съкровища твърди, че е открил най-древната известна морска астролабия – навигационен уред, използван от португалски изследователи през опасно плаване към Индия в началото на 16-и век, съобщи АФП.

[ad id=“225664″]

През 2014г. Дейвид Мърнс, който е американец, но работи във Великобритания, е намерил диска с диаметър 17,5 см в останките от потънал край Оман кораб. Предметът е идентифициран неотдавна от университета на Уорик, предаде БТА.

[ad id=“255238″]

„Сканирането разкри гравюри около ръба на предмета, всяка от които е на 5 градуса. Това доказа, че става въпрос за астролабия. Знаците са давали възможност на моряците да измерват височината на Слънцето над хоризонта по пладне, за да определят географската ширина и посоката, която трябва да следват в открито море“ – обясни университетът в комюнике.

Астролабията е от 1496 г. до 1500 г. – изработена е с 30 години по-рано от най-стария известен досега такъв уред.

Компанията на Мърнс „Блу уотър рикавърис“ е открила потъналия кораб през 1998 г., но е започнала да го изследва чак през 2013 г. съвместно с министерството на културата на Оман.

Според Мърнс корабът е „Есмералда“, който е участвал във втората експедиция на Васко да Гама до Индия през 1502-1503. Негов капитан е бил чичото на мореплавателя.

Астролабията е с личния герб на португалския крал Мануел Първи, възкачил се на трона през октомври 1495 г.

Уредът е включен в колекцията на националния музей на Оман.

Източник: 24 chasa.bg


image0 (9K)