Тържествено отбелязват годишнината от десанта в Нормандия

Във Франция се провеждат възпоменателни церемонии по случай 75-та годишнина от съюзническия десант в Нормандия. Присъстват около 30000 души, сред които стотици ветерани.

Историята е над нас, ветераните ни задължават„, каза френският президент Еманюел Макрон, полагайки заедно с британския премиер Тереза Мей първия камък от бъдещ мемориал в памет на британските войници, които са загинали във Франция.

Дължим свободата си на нашите ветерани. И каквото и да ни коства – никога няма да се предадем. И каквото и да отнеме – винаги ще бъдем заедно, защото това е нашата обща съдба„, добави Макрон.

Британският премиер Тереза Мей отбеляза: „Тук в Нормандия винаги ше се помни смелостта и  себеотрицанието, отдадеността и убежденията на загиналите в битка. На нашите ветерани, който днес са тук с нас в Нормандия, искам да кажа единствените думи, които можем: Благодарим ви!„.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече ветераните от десанта в Нормандия „сред най-великите американци, които някога ще живеят„. Той обърна към около 60 бивши военни, присъстващи на церемонията, много от които в инвалидни колички:

Вие сте гордостта на нашата нация! Вие сте славата на нашата република, а ние сме ви благодарни до дъното на нашите сърца!„.

bnr.bg


image0 (9K)