Търговско предприятие поема язовирите, които не са по силите на кметовете

„Възнамеряваме да създадем търговско предприятие, което ще е и собственик на язовирите, които общините не могат да поддържат.“ Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караиванов след заседанието на правителството.

[ad id=“225664″]

„Днес, както бяхме поели ангажимент, бяха внесени предложения за законодателни изменения. В първата си част те касаят изменения в Закона за водите. Най-общо язовирите ще бъдат категоризирани – голям, малък и какви са изискванията им за експлоатация“, каза министърът.

„Разбирате, че при големите и малките язовири това е съвсем различно. Ще се задължават собствениците и операторите да правят аварийни планове“, обясни той.

[ad id=“236993“]

„Най-важната тема – възнамеряваме да създадем търговско предприятие, с изменение на закон, на което по съгласие на общините, които не могат да управляват тези активи – като язовири, да бъдат прехвърляни в това предприятие. Съответно това предприятие да отговаря за извършването на ремонта и поддържането, така че да не се случва това да няма пари и финансови средства. Има предложение да се създаде фонд, който да генерира средства не само от бюджета, но и от стопанската дейност на тези язовири. Тук говорим за всички язовири. От този фонд да се набират средства за извършване на ремонти“, коментира още Караиванов.

„Обобщавам – ще има търговско предприятие, което ще е и собственик на язовирите, които общините не могат да поддържат, то ще отговаря за поддръжката. Парите ще бъдат от държавния бюджет и от фонда, за който споменах. До другата сряда законът трябва да е готов и да е внесен в Народното събрание. Ще се разговаря с народните представители, които да ги внесат“, добави Караниколов.


image0 (9K)