Търговският регистър се връща на използването на хартиени документи?

Ако разследването [за спирането на Търговския регистър] установи, че причината е умишлена атака – външна или вътрешна – това вероятно ще доведе до преструктуриране на агенцията и премахването на някои електронни услуги с евентуалната им замяна с документи на хартия.“

[ad id=“225664″]

Това предупреждава в петък клиентите си известната консултантска компания IHS Global, която посочва, че „според критици, включително специалисти по информационна сигурност, държавата е неспособна адекватно да защити електронната платформа, използвана за всекидневното функциониране на бизнеса“.

След като запознават какво се е случило след 10 август и защо това е важно, от IHS Global обясняват, че „сривът е много вероятно да попречи на изпълнението на търговски договори седмици наред, включително тези, изискващи нотариална заверка, както и заеми на домакинствата“.

От Търговския регистър вече заявиха, че не могат да гарантират, че в следващите 7 дни той ще заработи, а ако проблемът продължи над 10 дни, „това ще е знак за много сериозен проблем с регистъра, който ще увеличи допълнително риска за бизнеса и ще засегне различен тип сделки и операции“.

В IHS Global прогнозират, че ако се стигне до завръщане на услугите на хартиени носители, това вероятно ще намали ефективността на българския регистър и ще увеличи регулаторната тежест за бизнеса. „За сигнал в противоположната посока на намаляване на риска ще се възприеме отделянето на още средства за подобряване работата на Търговския регистър и промяна структурата му на управление така, че в нея да има специалисти по информационна сигурност.“

[ad id=“225664″]


image0 (9K)