Търговският регистър няма да работи поне до сряда

Голямата авария, заради която от миналия четвъртък през нощта няма достъп до търговския регистър, скоро няма да бъде отстранена. Това става ясно от съобщение на Агенцията по вписванията (АВ).

[ad id=“225664″]

Вече четвърти ден държавата няма действащ търговски регистър – никой не може да регистрира нова фирма, да впише промени в управлението или собствеността на дружество или просто да направи справка за бизнес партньор, пише news.lex.bg.

От АВ са обяснили, че работата на регистъра ще бъде възобновена поетапно до пълно отстраняване на техническите причини за преустановения достъп.

Като първа стъпка в сряда ще бъде възстановена възможността да се правят справки за актуално състояние на фирмите.

Поетапно ще бъде възстановяван достъпът до останалите функционалности на регистъра, посочват от АВ, но не се ангажират с каквито и да е било срокове. Но гарантират, че „за времето на нарушаване на достъпа до регистрите, действия спрямо данните в тях не са извършвани и възможности за злоупотреби не съществуват“.

[ad id=“263680″]

Представители на службите за сигурност следят всяко действие по отстраняване на повредата и са били извикани незабавно в агенцията, съобщават източници на news.lex.bg.

Четири диска дефектираха едновременно в четвъртък срещу петък през нощта, а вероятността за това е много малка. От Агенцията по вписванията обаче днес заявиха, че причините за аварията са изцяло технически и не са резултат от злонамерена външна намеса.

[ad id=“236993″]

От ведомството се извиняват на потребителите си. Те заявяват, че всички ИТ-специалисти на АВ и на фирмата, която поддържа търговския регистър, работят непрекъснато, за да се възстанови дейността му.


image0 (9K)