Тъжна вест: Почина най-младият депутат във Великото народно събрание

На 51-годишна възраст почина Стелиян Стойчев, съавтор на Конституцията и най-младият депутат във Великото народно събрание (1990-1991).

[ad id=“255238″]
Той беше участник в протестите на Екогласност от октомври 1989, когато режимът на Тодор Живков все още съществуваше. Беше един от създателите и ключовите фигури на първата свободна младежка организация, възникнала след 45 години комунизъм – Независимото студентско дружество (НСД).
През зимата и пролетта на 1990 г. участваше в преговорите на Кръглата маса – инициатива, която позволи въвеждането на многопартийна система, организирането на свободни избори и допускането на свободен печат.

stilian_stoichev
„През лятото на 1990 г. той участва в студентската стачка, довела до оставката на президента Петър Младенов. В следващия четвърт век водеше битки в името на различни граждански организации – искаше да бъдат независими и непокорни като него самия. Беше смел, когато други не бяха и почтен, когато други не искаха. Гордеем се, че бяхме заедно“, пишат в известието за смъртта му съобщението за смъртта на Стелиян Стойчев от Федерацията на независимите студентски дружества.


image0 (9K)