Тъжната приказка за живота на Жаклин Кенеди. Колко е трудно, всъщност, да си Първа дама или съпруга на милиардер

Въпреки блясъка, който виждаме при първи поглед, животът на Жаклин Бувие не е приказка, а низ от трагедии. Дори нумеролози и астролози изчисляват, че съдбата не е благосклонна към нея.

[ad id=“225664″]

Жаклин е родена през юли 1929 в Саутхамптън. Любимите ѝ занимания като дете са езда, писане на стихове, четене и рисуване.

Преди да стане Първа дама на Америка, Жаклин Бувие е работила като журналистка в престижния Washington Times Herald. Запознава се с Джон Кенеди на прием в Белия дом през юни 1952. Почти веднага започват да се срещат и през май следващата година обявяват годежа си. Според легендата, Кенеди направил предложение на Жаклин по телефона. Годежният пръстен Van Cleef&Arpels, който ѝ подарява, става първото украшение в живота ѝ. В едно интервю молят Джон Кенеди да опише накратко съпругата си и той се ограничава единствено с думата „фея” –казват, че за него тя е останала загадка, което тя смятала за комплимент. Освен дъщеря Керълайн и син Джон Фитцджералд, президентската двойка има още две деца, които умират в различни години, при раждането си. На 22 ноември 1963 година Джон Кенеди е зстрелян в Далас пред очите на съпругата си и на хиляди граждани, излезли да го посрещнат. В ковчега с тялото на съпруга си тя поставя венчалния си пръстен, който все пак ѝ връщат преди да го погребат.

[ad id=“225664″]

Жаклин Кенеди и Аристотел Онасис сключват брак в един дъждовен октомврийски следобед на 1968 г., един месец преди петата годишнина от убийството на президента Джон Кенеди. За роклята на булката, за бижутата и прическата се пишат най- големи подробности. Америка решава, че вдовицата е скърбила твърде кратко – и се отрича от нея.
На частния остров на милионера, в малкия православен параклис, на интимна церемония са сложени основите на една история, която е бедствие от началото до края си. Каквато и да е истината за този брак, тя казва: „Аристотел Онасис ме спаси в момента, в който моят живот беше потънал в мрак. Той ме отведе в свят, където човек може да открие щастие и любов„.

[ad id=“225664″]

Онасис е може би най-известният и със сигурност най-интересният милионер за своето време. Слуховете разказват, че Жаки и Аристотел се срещат след смъртта на бебето на Първата Дама, Патрик, което умира дни след раждането му през 1963 г. Тогава Онасис предоставя яхтата си на нейно разположение за един круиз, който да я разведри. Бракът между двамата продължава близо седем години и е белязан от трагични събития от самото си начало – синът на Онасис Александър загива в самолетна катастрофа на 24 години, първата му съпруга Тина умира от свръхдоза наркотици, животът на дъщеря му Кристина е пълна бъркотия, а той се бори да запази авиокомпанията си. През 1975 г. Аристотел Онасис умира от миастения, като оставя Жаки вдовица за втори път. В предбрачния договор е било написано, че Жаклин ще получи $20 млн за времето, в което е била омъжена за Онасис, плюс $9,6 млн след развод, смърт или изневяра. Когато Аристотел Онасис умира, бившата Първа дама получава всички тези пари… и предложението от дъщерята на Онасис да вземе още $26 млн и да изчезне завинаги от семейството.

[ad id=“225664“]

След смъртта на втория си съпруг, тя се връща към обещаващата си журналистическа кариера, която е изоставила, когато се омъжва за Кенеди. Работи като редактор в Ню Йорк за мизерни пари, но с желание. Трети съпруг на Жаки става търговецът на скъпоценности Морис Темпълсмен – тих, дискретен и спокоен. С него тя живее до смъртта си през 1994 година. В края на дните си тя разказва: „Първия път се омъжих по любов, втория – за пари, а третия – заради компанията”.

Жаклин Бувие Кенеди Онасис умира от рак на лимфните възли на 19 май 1994 г. на 64 години. Ракът се е разпространил в цялото ѝ тяло, достигнал е и мозъка ѝ, а тялото ѝ е съвсем отпаднало. Химио- и радио-терапиите нямат ефект и тя умира, след като е отказала всякакво по – нататъшно лечение. Погребана е до гроба на президента Джон Ф. Кенеди в Националното гробище Арлингтън.

[ad id=“225664″]

На траурната церемония Тед Кенеди казва: „Тя винаги беше много близко до нашето семейство по нейния специален начин. Беше благословия за нас и за нацията, един урок за света как да правиш нещата правилно, да бъдеш майка, да цениш историята, да бъдеш смелa. Никой друг не изглеждаше като нея, не говореше като нея, не беше толкова оригинален в начина, по който прави нещата. Никой нямаше по-добро чувство за себе си.

 

Илиана Николова,

AFISH.BG


image0 (9K)