Туск към Борисов: Благодаря ти за усилията, които полагаш за Балканите!

„И при най-смелите ми очаквания не съм мислил, че председателят на Европейския съвет, като знам натоварената програма в Брюксел, ще тръгне и ще обиколи Балканите, за да придобие лична представа за тях“, заяви премиерът в Скопие.

[ad id=“225664″]

„Със своята реч на български в София завинаги спечели сърцата на българите.“ С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Двамата са в Скопие за участие в лидерски форум от инициативата „Бърдо – Бриони“.

„Как си братко, мой, много ти благодаря за всичко, което правиш. Българите толкова те обичат след онази реч“, с тези думи на Борисов и с прегръдка започна срещата между двамата.

[ad id=“263680″]

„На първо място, Бойко, искам да се възползвам от възможността да ти благодаря за всичките ти усилия, за всичко което ти и твоят екип правите. Чувствам се изключително спокоен преди предстоящата среща на върха през май в София. Нещата по подготовката са почти перфектни“, заяви Туск.

„По-скоро аз трябва да ти благодаря от името на всички колеги от Балканите. Първо, със своята реч в София ти завинаги спечели сърцата на българите. Второ, и при най-смелите ми очаквания не съм мислил, че председателят на Европейския съвет, като знам натоварената програма в Брюксел, ще тръгне и ще обиколи Балканите, за да придобие лична представа за тях. Знам, че това те уморява, но когато човек придобие лични впечатления, а ти придоби и от Варна по време на срещата с Турция, и от всички останали срещи имаш цялостна картина за ситуацията на Балкания. И заедно с теб можем да предадем на колегите от Европейския съвет огромните очаквания на региона за европейска перспектива“, посочи Борисов.

[ad id=“236993″]

„Искам да поздравя целия политически елит на Балканите, който усети, че сега е моментът да се придвижим напред като цяло – имам предвид от Гърция, през Румъния и до Словения и Хърватия. За това именно ти благодаря“, подчерта още Борисов

В отговор Долалд Туск подчерта, че заедно с Борисов са успели да покажат на Европа този регион.

„Без Балканите не може да има стабилност и спокойствие нито в региона, нито в Европа. Това не може да се случи без да бъде дадена ясна европейска перспектива на тези страни“, заяви председателят на Европейския съвет

[ad id=“236999″]

„Може би ние с теб не сме дипломати по природа, но въпреки това успяхме да постигнем много, особени ти и особено с предстоящата среща през май в София“, каза Туск.

„Е, аз си останах само премиер, ти си председател на Европейския съвет, така че недей да скромничиш. Но с твоята упоритост, как бързо научи английския, как прекрасно говори български в София, сърбо-хърватския и много близък до нас, убеден съм, че можеш да направиш една реч за целите Балкани, и съм сигурен, че тази идея ще ти хареса, езиците са много лесни за теб“, отговори му Борисов с усмивка.

[ad id=“237001″]

„Остава ми да се напъна за китайси и японски, нали ще имаме срещи и с тях, така че ше направя всичко възможно“, обеща през смях Туск.

След това неформално посрещане започнаха официалните разговори между Борисов и Туск.

Двамата са гости на срещата на лидерите на страните от Процеса „Бърдо-Бриони“.

Целта е стабилизиране и ускоряване на европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

[ad id=“238430″]

Инициативата за Процеса “Бърдо-Бриони”, който се провежда от 2013 г., е на Словения и Хърватия.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/vb.100006542380422/2164766953751363/?type=2&video_source=user_video_tab


image0 (9K)