Турция ще пуска по 3000 мигранти дневно към Гърция?

Турция планира тайно да отвори границите си и да помогне на над 3000 мигранти дневно да отплават към Гърция, пише Dir.bg

Планът бил разкрит от гръцкия вестник „Прото Тема”, който се позова на високопоставени лица на гръцкото разузнаване. Те споделили, че схемата ще влезе в сила „в рамките на няколко седмици”.

Местни наблюдатели твърдят още, че хиляди плавателни съдове вече са струпани по западното крайбрежие на Турция, където сирийските бежанци се готвят да се отправят към Гърция. Цитираните източници на вестника твърдят, че планът вече е срещнал одобрението на президента Реджеп Ердоган, отбелязва БГНЕС.

Преди дни, по време на своя реч в Истанбул, той дори отправи открита заплаха, че ще отвори границите си. Това стана, след като Европейският парламент прие резолюция с препоръка за замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС.

Междувременно Сърбия разкри, че изготвя собствен план за действие при извънредни ситуации чрез вдигането на бариери по границите си с България, Македония и Хърватия.

 

 


image0 (9K)