Турция се превръща в религиозна диктатура

Парламентът на Турция одобри предложението за промяна на конституцията на страната и превръщането на нашата южна съседка в „президентска република“. Кемал Киличдароглу – лидер на Републиканската народна партия, която е най-голямата опозиционна сила в Турция, заяви, че въвеждането на президентска система на управление би било равносилно на „диктатура“.

Erdogan enichari

От опита за военен преврат насам турският президент Ердоган управлява с укази. В момента те все още се нуждаят от одобрението на турския парламент. Ако обаче Турция стане „президентска република“, този контрол ще отпадне. Освен това държавният глава би се превърнал автоматично и в премиер на Турция. Така би бил отговорен за назначаването и отстраняването на всички свои заместници и министри. Ще отпадне и формалната независимост на президента от определена политическа формация. Този принцип в момента е неразделна част от политическата система на страната. Макар че в случая с Ердоган тази независимост е и бездруго спорна. Турският президент официално не е член на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), но това не му пречи да я подкрепя съвсем открито.

Освен това Ердоган и Партията на справедливостта и развитието все повече се опират на мюсюлманската религия и порядки при своето управление. Официално Турция е светска държава, но гражданските свободи все повече се ограничават за сметка на забраните, които исляма налага.


image0 (9K)