Турция регистрира партия, която си поставя за цел да възстанови Османската империя

Нова Османска партия беше учредена в Турция. Нейната цел е да изгради Турски ислямски съюз, възстановявайки всички територии на Османската империя. Новата партия е регистрирана след проверка на Турския конституционен съд. Тя е 91-та политическа организация в страната, изпълнила изискването за минимум 30 учредители. Сред тях са различни консервативни, троцкистки, кемалистки и изповядващи секуларизма формации с имена и емблеми, които често предизвикват недоумение, пише в.“Хюрриет“, цитиран от БГНЕС.
За регистрацията на Османската партия съобщи първо официалният държавен вестник на Турция и новината намери място в повечето турски медии. Емблемата на новата партия представлява бял полумесец, а в него са изписани арабските букви Елиф и Вав, тези знаци са върху червен фон. Лидерът ѝ Ибрахим Юнье обяви, че формацията му ще учреди структури в цялата страна и ще участва в избори, като основната цел е да промени коренно политиката на Турция. Нищо няма да бъде като преди, ще има строги правила, заяви той. В близките дни ръководството на Османската партия ще организира лагер за обучение и по-късно ще огласи проектите си за образованието по целия свят, където има турци и ще работи за обединението им ден и нощ, и от врата на врата.

„И никой не трябва да се съмнява в това, няма да оставим дом, в който да не влезем. Нито управляващите, нито опозицията имат план за извеждане на народа от безизходицата и не могат да се изплатят за мъките му. Този клет народ скоро ще научи за нашите партийни проекти, насочени към Турция и към всички мюсюлмани по света. Онези, които ни разпръснаха и разпокъсаха териториите ни, ще видят възродената земя на предците ни, тя ще се нарича Турски ислямски съюз и ние всички ще я изградим отново. Никой повече няма да си разиграва коня по мюсюлманските земи, всичко е в името и за ползата на ислямския свят“, заяви Ибрахим Юнье и поиска благословията на Всевишния Аллах.

В изборите на 1 ноември 2015 г. в Турция се състезаваха 16 партии, но само 4 успяха да преодолеят 10-процентовата бариера и влязоха в парламента. След 2000-та година в Турция е настъпил истински бум в регистрациите на нови политически партии. От наличните досега общо 94, в този период се появиха 83 партии, а от тях 44 са стъпили на политическата сцена след 2010 г.

© Actualno.com


image0 (9K)