Турция разполага допълнителни военни сили по границата със Сирия

Засилената военна активност се наблюдава дни след като президентът Ердоган обяви, че Турция ще отложи планираната военна операция срещу сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН) в Северна Сирия

Турция разполага допълнителни сили по границата си със Сирия, предаде Ройтерс, като се позовава на информация на турската агенция ДХА, съобщиха български медии.

По данни на ДХА около 100 военни коли са се насочили към границата.

Засилената военна активност се наблюдава броени дни след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция ще отложи планираната военна операция срещу сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН) в Северна Сирия. Ердоган направи изявлението, след като САЩ обявиха, че ще изтеглят войниците си от Сирия, отбелязва Ройтерс.

ДХА информира, че турският военен конвой, насочил се към граничния град Килис (окръг Хатай), включва танкове, гаубици, автобуси, превозващи командоси.

Част от военната техника и персоналът ще бъдат разположени по граничните постове, докато някои войници и военни коли са преминали в Сирия (през турския град Елбейли), съобщава агенцията.

Елбейли е разположен на 45 километра от северния сирийски град Манбидж, за който Анкара и Вашингтон имат големи разногласия.


image0 (9K)