Турция плаща за най-голямата джамия у нас

Турското правителство е одобрило дарение в размер на 6 млн. евро за строителството на джамия, която ще стане най-голямата в България. Това съобщава BalkanInsight.com.

Джамията ще бъде построена в град Кърджали, в който живее голяма група етнически турци, и ще може да събере до 1 500 души, отбелязва изданието. Джамията в квартал „Възрожденци“ ще бъде най-скъпата постройка в областта.
Преди време „Труд“ писа, че Дирекцията по вероизповеданията при правителството на Турция дарява 12 млн. лв. за строежа. Цитиран е Ферад Саид, член на джамийското настоятелство, който казва, че дарението е предназначено за настоятелството в най-големия градски квартал Възрожденци.
Мюсюлманският храм ще бъде най-големият в България, но и най-скъпо струващият строеж в Източните Родопи след Водното огледало.
Джамията ще бъде разположена на близо декар и половина и ще обслужва мюсюлманите от кварталите по левия бряг на Арда. Проектът е дарение на турски архитект. Две местни компании участват в публичен търг за строежа на проекта. Едната е известна със строежа си на мюсюлманско училище в недалечния град Момчилград, също финансирано от Турция.

http://BNews.bg


image0 (9K)