Турция отново опъна нервите на Русия

Армията на Турция навлезе днес в Сирия. Турски танкове атакуваха позиции на терористите от „Ислямска държава“ и ги прогониха от граничния град Джараблус.

Анализатори коментират, че е много вероятно реалната цел на турската военна операция да са отрядите на кюрдите на сирийска територия. Те се сражават срещу „Ислямска държава“ и са съюзници на САЩ и другите държави от коалицията срещу ислямистите.

Русия, която през последните седмици демонстрира все по-добри отношения с Турция, обаче се обяви срещу турската офанзива в Сирия. „Русия е дълбока загрижена от случващото се по сирийско-турската граница. Убедени сме, че кризата в Сирия може да бъде решена въз основа на международното право, чрез широк диалог с участието на всички етнически групи в страната. Това трябва да стане чрез резолюциите на ООН“, се казва в изявление на руското външно министерство по повод турската офанзива в Сирия, съобщи ТАСС.

Германия обаче подкрепи турската акция в Сирия, твърди телевизия „Ал Арабия“.

„Правилно или не, Анкара смята, че има връзка между Кюрдската работническа партия, която се счита за терористична група в Турция, и елементи сред кюрдите в Сирия. Ние уважаваме правото и решението на Турция да вземе мерки срещу терористичната активност по границата. Ние подкрепяме страната по този въпрос“. Това съобщиха от германското външно министерство.


image0 (9K)