Турция осигури безплатен транспорт на мигрантите по пътя към Европа

Кметът на община Болу (Северна Турция) Танжу Йозджан заяви, че общината ще осигури безплатно автобуси, за да превози до град Одрин онези мигранти, които искат да преминат през турската граница към Гърция или България, съобщи Нахиде Дениз за БТА.

Кметът на Болу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) е известен с това, че още в предизборната агитация през миналата година се обяви за изпращане на сирийските мигранти от Турция към Европа. Смята се даже, че именно тази тактика му донесе много повече гласове от опонента му от управляващата ПСР, благодарение на които спечели вота.

След решението на правителството да отвори границите за преминаване на мигрантите към европейските държави, кметът огласи предложението си публично.

Какво предлага кметът

Мигрантите, които са избягали от войната в Турция и сега искат да заминат в европейските държави, трябва да подадат молби в кметството. На всички желаещи да си тръгнат ще осигурим безплатен превоз с автобуси до пограничния град Одрин. Няма значение колко души ще бъдат, готови сме да извозим безплатно всички желаещи, каза кметът.

Гръцката телевизия Скай на свой ред цитира сведения, според които турските власти съдействат с транспорт на мигрантите да търсят уязвими места по граничната линия, за да я пресекат.

На разпространени видеоматериали се вижда, че автобусите с мигранти, които пристигат на границата, са придружавани от машини, за които се твърди, че принадлежат на турската армия.

Междувременно социалните медии се затрупват от послания, с които се одобрява решението на Ердоган да пусне мигрантите към Европа като най-правилното и благоприятно решение за Турция, която изнемогва под бремето на близо 3,5 милиона мигранти.

Според турски медии дори най-отявлените критици на Ердоган са се солидаризирали с това решение.

Атина се закани, че никой няма да премине

Нови сблъсъци между бежанци и мигранти, от една страна, и гръцките сили за сигурност, от друга, са регистрирани днес следобед на сухопътната граница между двете страни край турския град Одрин, съобщава „Катимерини“. Според информацията около 17,30 часа група мигранти е прекъснала граничната ограда в района на заставата край селището Кастаниес с цел да проникне на гръцка територия.

Веднага са реагирали служители на гръцките въоръжени сили, които са предотвратили навлизането им в Гърция. При появата на гръцките служители срещу тях са били изстреляни гранати със сълзотворен газ.

На границата са се събрали около 4000 мигранти, като има опасения, че броят им ще нарасне.

Гръцкият министър на защитата на гражданите Михалис Хрисохоидис заяви, че хилядите мигранти са се събрали край границата, защото Турция ги гони и ги използва.

„Искаме да изпратим във всички посоки посланието, че няма да оставим да премине никой без законни документи за пътуване“, каза Хрисохоидис от района на границата.

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу публикува в профила си в Туитър снимка от сблъсъците между мигрантите и гръцката полиция с коментар: „Вижте кой ни наставлява по въпросите на международното право! Те безсрамно използват сълзотворен газ срещу хиляди беззащитни хора, струпани пред вратите им. Ние нямаме задължение да спираме хора да напуснат страната ни, но Гърция има дълг да ги третира като човешки същества!“

Ще остане ли спокойно, както е сега, край Капъкуле

Към Капъкуле, основния граничен пункт на Турция към България, няма наплив на мигранти, съобщи за БТА журналистът от Одрин Мурат Саваш.

Край Одрин се събират границите на Турция, България и Гърция, но между границите с България и Гърция има десетина километра разстояние и се преминава през различни ГКПП-та – Пазаркуле/Кастаниес към Гърция и Капъкуле/Капитан Андреево – към България.

По пътя към границата се срещат групи от мигранти, които обаче се отклоняват към ГКПП Пазаркуле/Кастаниес, който се намира на границата с Гърция. Многобройни групи мигранти са забелязани край одринския район Караагач, откъдето минава пътят към Пазаркуле. Вчера са забелязани мигранти, които с плуване в Марица са се прехвърлили на ничията зона между Турция и Гърция. Съобщава се за стълкновения между гръцката полиция и групи мигранти край границата.

В района на Капъкуле пунктът работи нормално, не е забелязано струпване на нелегални мигранти. От страна на официалните власти също няма информации за наплив на мигранти към българската граница, разказа пред БТА журналистът от Одрин Мурат Саваш.

Какво ще реши ЕС

ЕС работи решително за запазването на споразумението с Турция за миграцията, както и за подкрепа за България и Гърция в опазването на външните граници. Това се посочва в изявление на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде БТА.

Допълва се, че Мишел в последните дни е в тясна връзка с премиерите Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис, за да следи обстановката с мигрантите. Мишел днес е разговарял и с турския президент Реджеп Ердоган. Двамата са обсъдили гибелта на турските войници при въздушните удари в Сирия и положението в провинция Идлиб.

В разговора с турския президент Мишел е призовал към успокоение всички страни в Сирия, както и за трайно прекратяване на огъня и за постигане на политическо решение. Той е изразил готовността на ЕС да осигури допълнителна хуманитарна помощ.

Бойко Борисов заяви междувременно, че ще организира голяма лидерска среща по въпросите за Турция, Гърция и миграцията съвсем скоро – след разговора му с президента Ердоган, планиран за понеделник.

Какъв беше поводът за новата бежанска криза

При сирийска въздушна и артилерийска атака през нощта на 27-и срещу 28 февруари срещу военна колона с бунтовници в провинция Идлиб загинаха 36 турски военни. На следващия ден турското правителство реши да пусне бежанците към Европа.

В Турция са отменени всякакви развлекателни прояви в знак на траур (макар че няма официално обявен такъв) за загинали турски войници.

С решение на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу във всичките 39 общини, влизащи в състава на голямата община, са отменени до 4 март всякакви увеселителни и театрални представления.


image0 (9K)