Турция е вече друга. Неевропейска.

Турция се откъсва от Европа. Вместо с европейските демокрации, Ердоган търси съюз с автократи като властника в Кремъл, коментира Райнер Херман по повод изявлението на Ердоган, че е готов да върне смъртното наказание.

Турският президент Ердоган

Отношението към смъртното наказание дава добра информация за ценностите, които една нация уважава. Когато през 2004 година отмени смъртното наказание, Турция отправи ясен сигнал към ЕС, че се е отправила към Европа. Ердоган, който тогава беше министър-председател, прокара забраната на смъртното наказание въпреки силната съпротива – защото от решението спечели и основателят на Кюрдската работническа партия ПКК Абдулах Йоджалан.

12 години по-късно Ердоган заявява, че е готов да подпише закон за връщане на смъртното наказание. Това също е еднозначно послание към Европа, което гласи: Турция поема в друга посока и вече няма намерение да споделя европейските ценности. Ако турският парламент наистина приеме този закон, страната ще изгуби мястото си в Съвета на Европа, а преговорите за членство в ЕС ще трябва да се прекратят.

Казано накратко: Турция се откъсва от Европа. Вместо с европейските демокрации, Ердоган търси съюз с автократи като властника в Кремъл.

Райнер Херман, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Източник – Дойче Веле


image0 (9K)