Турският президент Ердоган се изрепчи на САЩ

Турция, забележете – не казвам, че ще закупи, а вече закупи отбранителните системи С-400. Въпросът е приключен. Да се надяваме, Иншаллах (Ако е рекъл Бог), другият месец системите ще бъдат предадени на страната ни. Това не са нападателни, а отбранителни системи. Поискахме ли такива системи от Америка? Поискахме. Дадоха ли ни? Не, Конгресът не одобри. Това започна от мандата на г-н Обама насам„.

Това заяви в Анкара турският президент Реджеп Ердоган, в реч пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Той коментира предупрежедението, което САЩ отправиха към Турция – да не закупува руските ракетни системи С-400.

По повод заплахата на САЩ, че Анкара ще бъде отстранена от програмата за изтребители Ф-35, турският държавен глава беше категоричен, че страната му ще търси сметка на Вашингтон по въпроса.

Ердоган каза, че подобни предупреждения са неразумни и нямат никакви правни основания. Той допълни, че Турция била не само купувач, но също така и съвместен производител на компоненти за бойните самолети. Ердоган твърди, че до момента Турция е заплатила 1 250 000 000 долара за американските изтребители от последно поколение.


image0 (9K)