Турският президент Ердоган „нападна“ България

Турският президент Реджеп Ердоган обвини България, че „оказва натиск“ върху турците, които живеят на нейна територия. Изявлението му идва в навечерието на парламентарните избори и на фона на нарастващо напрежение между Анкара и София, коментира „Ройтерс“.

Информационната агенция припомня, че през миналата седмица българското Външно министерство привика турския посланик и отзова българския от Анкара за консултации. България също така изгони няколко турски гражданин, след като стана ясно, че турски министър е агитирал в полза на политическа партия, пише още „Ройтерс“.

На този фон Ердоган е „нападнал“ нашата страна с думите: „В неделя в България ще се проведат парламентарни избори. Научаваме, че там се правят опити да се попречи на сънародниците ни – нашите братя от турски произход с български паспорти, да упражнят свободно и демократично правото си на вот. Правят се опити за натиск върху тях. Това много дълбоко ни обезпокои“.

Турският президент продължи с намесата във вътрешните работи на България: „От една страна говорите за достиженията на правото на Европейския съюз, а от друга – правите точно обратното. Не може така!“ Ердоган добави, че се надява изборите в България да минат „по справедлив и прозрачен начин“.

Турският президент направи това изявление на среща с представители на изселнически общности от България и балканските страни. Тя се състоя в Анкара с участието на повече от 3000 души.

 


image0 (9K)