Турският президент: България залови и ни предаде един от тях

Турският президент Реджеп Ердоган заяви снощи на митинг в Анкара: „В България беше заловен още един техен финансист (на организацията на Гюлен, който турският президент смята за организатор на опита за преврат на 15 юли – бел. ред.) „Искането му за убежище беше отхвърлено и той беше предаден на Турция“, каза Ердоган.

Той не спомена конкретно име, но вероятно визира турския гражданин Абдуллах Бююк, който вчера беше задържан в София. Бююк беше принудително отведен до границата с Турция и предаден на турските власти, защото бил просрочил законния срок за престой в България. Той не е бил в Турция по време на опита за преврат. Там обаче го обвиняват, че е част от организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Милиардерът живее в САЩ, но турските власти настояват да им бъде предаден, защото организирал метежа.

Ердоган постави ултиматум на управляващите във Вашингтон да изберат между Турция и Гюлен. „Рано или късно Америка ще трябва да предпочете. Или превратаджийската терористична ФЕТО, или демократичната страна Турция. Тя е длъжна да направи този избор“, заяви турският президент.


image0 (9K)