Турският външен министър отправи заплаха към Европейския съюз, която пряко засяга България

Турция замразява прилагането на споразумението с Европейския съюз за обратно връщане на нелегални имигранти. Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в телевизионно интервю.

Споразумението предвижда нелегални имигранти, които са преминали през териториятията на Турция в страна от Европейския съюз, да бъдат връщани в южната ни съседка. Освен това турските власти обещаха, че ще ограничат притока на нелегални имигранти към България и други държави от Евросъюза. В замяна Европейският съюз се съгласи да плати на Турция милиарди евро и да приеме от южната ни съседка сирийски бежанци.

Сега Турция заплашва, че няма повече да спазва споразумението. Това означава, че може да „пусне“ към България и Гърция стотици хиляди нелегални имигранти, предимно от мюсюлмански страни.

В Анкара твърдят, че така отговарят на санкциите, които Европейският съюз наложи на Турция. Те бяха въведени поради  сондажите за природен газ, който турски кораби извършавт край бреговете на Кипър, в изключителна икономическа зона на островната държава.

За Турция европейските санкции нямат стойност„, коментира турският външен министър.

В отговор Турция е изпратила 4 сондажни кораба в Източното Средиземноморие.


image0 (9K)