Тереза Мей: Трябва да бъдем бдителни към враждебните действия на държави като Русия

Британският премиер Тереза Мей нарече Русия враждебна държава и заяви, че трябва да се противостои на действията й, съобщиха Франс прес и ТАСС.

[ad id=“225664″]

„Трябва да бъдем бдителни към враждебните действия на държави като Русия, които застрашават потенциалното развитие на Източното партньорство и които се опитват да разкъсат на части нашата колективна мощ.

С нетърпение очаквам днес подновяването на ангажимента на европейските страни за взаимодействие, за да се противопоставим на общите предизвикателства в областта на сигурността и развитието“, каза Мей преди срещата на върха на ЕС със страните от Източното партньорство.

Министър-председателката Великобритания възнамерява да играе „водеща роля в опазването на европейската сигурност“. „Може да напускаме Европейския съюз, но не напускаме Европа“, подчерта тя.

Мей засегна и темата за отношенията на страната си с ЕС след Брекзита, като напомни, че днес ще се срещне с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Министър-председателката каза, че се надява на „дълбоко и специално партньорство“ с ЕС след излизането на Обединеното кралство от съюза.

[ad id=“263680″]

Тереза Мей не за пръв път атакува Русия. На 13 ноември в своя реч в Лондон тя обвини Русия, че разпалва насилие в Източна Украйна, нарушава въздушното пространство на държави в Европа и провежда кампания за кибератаки.

Тогава Мей обвини Русия в намеса в избори и извършване на хакерски атаки срещу датското министерство на отбраната и германския парламент, а също така обвини руските държавни медии, че разпространяват фалшиви истории и обработени с фотошоп изображения с цел подкопаване на западните институции.

Премиерът изтъкна, че британското правителство работи за реформиране на НАТО, така че алиансът да е в по-добра позиция да противодейства на руската враждебност, и засилва военната и икономическата подкрепа за Украйна.

Ден по-късно Руското МВнР окачестви обвиненията на Тереза Мей по адрес на Русия като безотговорни и неоснователни.

Говорителят на министерството Мария Захарова каза тогава, че думите на британския премиер звучат особено „цинично“ при положение, че британските действия в Ирак и Либия „причиниха страдание на милиони и дестабилизираха цели региони“.

Подобни нападки срещу Русия са опит за отвличане на общественото внимание от проблемите у дома, заяви Захарова.
Източник:dir.bg


image0 (9K)