Тръмп съветва кюрдите в Сирия да отстъпят, за да се избегне конфликт с Турция

Американският президент Доналд Тръмп изрази надежда, че кюрдите в Сирия ще се оттеглят от турската граница, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

„Трудно е да се биеш със сили, имащи самолети, когато ти нямаш“, каза Тръмп в реч във Вашингтон. Той защити решението си да изтегли американските войски от сирийско-турската граница, след което Турция започна настъпление срещу кюрдите.

„Не мисля, че нашите войници трябва да са там през следващите 50 години, за да охраняват границата между Турция и Сирия, щом не можем да опазим собствените си граници у дома“, каза той имайки предвид границата на САЩ с Мексико.

„Убихме ИД, сразихме я, свършихме си работата, трябва да си ходим у дома“, добави той. САЩ се съюзиха с кюрдите през 2014 г. във войната срещу „Ислямска държава“ и заедно отвоюваха територията, превзета от ислямистите.

Западни съюзници разкритикуваха операцията на Турция за установяване на контрол върху контролираната от кюрдите територия по границата. Те изтъкват опасността от хуманитарна криза и от възраждане на екстремистката групировка „Ислямска държава“.


image0 (9K)