Тръмп спира парите за Палестина, ако не се върнат към мирните преговори с Израел

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши днес, че ще спре финансовата помощ за палестинците, ако те не се върнат към мирните преговори с Израел, предадоха „Ройтерс“ и „Асошиейтед прес“, цитирани от БТА.

[ad id=“263680″]

След среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, Тръмп изрази надежда, че здравият разум ще надделее сред палестинците и те ще се обърнат към мира.

[ad id=“218001″]

По повод отказа на ръководството на палестинската автономна власт да се срещне с вицепрезидента Майк Пенс миналата седмица Тръмп каза, че това е проява на неуважение към САЩ. Той припомни, че палестинците получават „стотици милиони долара“ американска помощ и че тези пари „са на масата“, но няма да стигнат до тях, „докато не седнат и да преговарят за мир“.

Нетаняху оцени високо решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.

[ad id=“218548″]

Палестинците искат Източен Ерусалим за столица на бъдещата си държава. След като Тръмп обяви, че ще премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, палестинското ръководство каза, че скъсва отношенията си със САЩ, защото те вече не могат да бъдат добросъвестен посредник в мирния процес, припомнят агенциите.

 


image0 (9K)