Тръмп се пошегува неуместно с Меркел

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отвърна с шега на въпрос за неговото твърдение, че бившият президент Барак Обама е използвал информация от подслушването му по време на предизборната кампания миналата година. Тръмп беше запитан за това по време на съвместната пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, съобщи бТВ.

„Поне имаме нещо общо, може би!“, пошегува се Тръмп, намеквайки за подслушването от Националната агенция за сигурност на мобилния телефон на Меркел по време на администрацията на Обама преди четири години.

Шегата беше приета, със забавяне, от спорадичен смях от журналистите, докато Меркел остана невъзмутима, концентрирана върху записките си на катедрата пред себе си, без да прояви интерес към разравянето на миналото, предаде ДПА.

За подслушването на телефоните на Меркел и на други лидери се разбра през 2013 г. от разкритията на Едуард Сноудън и тогава вбеси Германия и сериозно навреди на отношенията на Вашингтон с един от най-важните му европейски партньори.

Възможно е отговорът на Тръмп на този единствен въпрос по темата, поставен от германски репортер, да хвърли сянка върху кратката визита на Меркел, когато бъде анализирана, а това ще бъде за сметка на общото желание на двамата лидери да наблегнат на споделените ценности, оптимизъм за бъдещето и вяра в демокрацията, коментира ДПА.

Тръмп отправяше леки усмивки към Меркел по време на пресконференцията, а тя говори за гостоприемството, което е било оказано на нея и нейния антураж и наблегна на положителното.

„Много, много по-добре е да говорим един с друг, а не един за друг“, каза тя, като добави, че двамата с президента са имали много добър обмен на мнения, и че ще продължат да си сътрудничат чрез своите експерти.

Когато пресконференцията приключи, Тръмп се обърна към Меркел, протегна ръка и двамата се здрависаха, завършва ДПА.


image0 (9K)