Тръмп санкционира Китай с наказателни мита на стоки за 50 млрд. долара

Американският президент Доналд Тръмп реши да наложи 25-процентни наказателни мита върху вноса на китайски стоки на стойност 50 млрд. долара, съобщи Би Би Си. В изявление, разпространено днес, Тръмп каза, че може да се вземат допълнителни мерки, ако Пекин изпълни заканата си за реципрочни действия.

[ad id=“225664″]

„Съединените щати вече няма да търпят да губят технологии и интелектуална собственост чрез несправедливи икономически практики“, обяснява президентът, пише „Дневник“.

Намерението на администрацията на Тръмп беше обявено още в началото на пролетта, като тогава се говореше за 1300 стоки, основно в технологичния сектор. Китай заплаши с контрасанкции – мита върху американския внос, също за стоки в размер на 50 млрд. долара.

[ad id=“263680″]

Представителят на САЩ по въпросите на търговията също публикува подробности за мерките срещу Китай. Информацията се появи във вид на два списъка – един за 818 категории продукти на стойност 34 млрд. долара (митата за тези стоки ще са в сила от 6 юли) и още един, с останалите 284, за които ще бъде взето решение по-късно.

Категориите в списъка са малко под обявените през март 1300. Той обаче тласка Вашингтон и Китай в посока, която би могла да ги отведе до търговска война, пише „Блумбърг“. Сред тях са и продукти, за които се смята, че се облагодетелстват от националната програма „Произведено в Китай 2025“, пише „Ройтерс“.

[ad id=“236993″]

Китай вече предупреди днес, че ще отвърне бързо, за да се защити, ако САЩ накърнят интересите му. След обявяването на списъка Пекин реагира незабавно: „Китай не иска търговска война, но китайската страна няма избор освен твърдо да се противопостави на това заради късогледото поведение на САЩ, което ще навреди и на двете страни.“

[ad id=“218548″]

През март Тръмп каза, че САЩ ще се съсредоточат върху сектори, в които според Вашингтон се извършва кражба на интелектуална собственост. След това президентът заплаши да увеличи списъка със стоки до 100 млрд. долара, но до този момент не е взел конкретни мерки.


image0 (9K)