Тръмп разгневи британците, след като нападна здравната им система

Американският президент Доналд Тръмп предизвика гневната реакция на британските политици, атакувайки NHS – Националната здравна служба.

[ad id=“263680″]

В пост в „Туитър“ Тръмп заяви, че демократите искат универсална система за здравно осигуряване, но хиляди протестират във Великобритания, защото тяхната универсална здравна система не работи и е на път да фалира.

Протестът, визиран от Тръмп, се състоя в събота. Тогава хиляди излязоха на поход „Спасете NHS“, настоявайки за повече средства. Организаторите на демонстрацията заявиха, че са имали за цел да покажат „любовта“ на хората към NHS, съобщи ВВС, цитирана от „Сега“.

В отговор от „Даунинг стрийт“ заявиха, че Тереза Мей е горда със системата на здравеопазване на Великобритания.

[ad id=“218001″]

Британският министър на здравеопазването Джеръми Хънт пък подчерта, че NHS наскоро бе класирана като най-добрата система за здравеопазване в света. По думите му в отговор на Тръмп, никой от протестиращите не би искал да живее в система, в която 28 млн. души нямат достъп до здравеопазване. „NHS може да има предизвикателства, но се гордея, че съм от страната, която изобрети универсалното осигуряване – където всички получават грижа, независимо от размера на банковата си сметка“, написа Хънт.

В Обединеното кралство NHS се финансира от общото данъчно облагане, така че хората не трябва да плащат допълнително, за да получат лечение. В САЩ, за да получат здравна грижа, хората трябва да имат допълнителна осигуровка за медицински грижи.

[ad id=“218548″]

Великобритания харчи за здравеопазване 9.1 на сто от своя БВП, а САЩ – 17.1 на сто, показват данните на Световната банка. Средната продължителност на живота във Великобритания е 81.6 години – с близо 3 години повече, отколкото в САЩ.

 


image0 (9K)